Uutiset

Suomalaisella muotoilulla on nyt imua Kiinassa

664-180x180-medium

Joukko Design from Finland -yrityksiä kutsuttiin Shenzheniin teollisen muotoilun messuille

Ylihuomenna lauantaina Kiinan Shenzhenissä alkavissa teollisen muotoilun China International Industrial Design Fair -messuilla on vahva suomalaisedustus. Kuusi suomalaista muotoilutoimistoa, Pentagon Design, Creadesign, Aivan, Diagonal, Buorre ja Sebastian Jansson, kutsuttiin mukaan messuille järjestäjien toimesta. Ensimmäiset laatuaan olevat messut toimivat globaalina markkinapaikkana aasialaisille designpalvelujen ostajille, joten se on merkittävä mahdollisuus suomalaisille muotoilutoimistoille.

Kaikille kuudelle muotoilutoimistolle on myönnetty Suomalaisen Työn Liiton Design from Finland -merkki. Yritysten yhteinen messuosasto brändätään Design from Finland -merkin ilmeellä yhtenäiseksi. Design from Finland -merkin kehityspäällikkö Anne Luoto on iloinen kuullessaan, että suomalaisella muotoilulla on nyt niin kovaa imua kansainvälisesti.

– Suomalainen huipputasoa oleva muotoiluosaaminen ansaitsee tulla nähdyksi.  Olen vakuuttunut, että messuista poikii hienoja, pitkälle tulevaisuuteen ulottuvia projekteja, jotka toivottavasti hyödyttävät suomalaista muotoilukenttää laajemminkin, ja avaavat latua muille, Aasian markkinoista kiinnostuneille muotoilutoimistoille, Luoto sanoo.

Creadesignin toimitusjohtaja Hannu Kähönen ja Design Planner Virva Haltsonen Pentagon Designista odottavat messuilta tunnettuuden lisäämistä, kohtaamisia ja keskustelua paikallisten päättäjien kanssa ajankohtaisten tarpeiden selvittämiseksi ja yhteistyön luomiseksi.

– Toimistojen yhteinen Design from Finland -osasto edustaa monialaisesti suomalaista muotoiluosaamista ja vahvaa yhteistyöverkostoa, jonka avulla voimme luoda yhdessä kiinalaisten kanssa lisäarvoa käyttäjille ja ratkoa ongelmia. Paikallisen yhteistyön mahdollisuudet ovat merkittävät, innostuu Kähönen.

Myös Haltsonen toivoo, että suomalaista muotoiluosaamista saataisiin siirrettyä lisää Kiinaan.
– Kiinassa on projekteja vasta muutamilla suomalaisilla toimistoilla, sillä projektien toteuttaminen etänä on haastavaa. Olemme pohtineet mahdollisuutta erilaisten koulutus- ja tapahtumasisältöjen tuottamiseen, jotka voitaisiin toteuttaa ilman pysyvää edustusta. Olemme esimerkiksi tehneet yhteistyösopimuksen sikäläisen LKK Industry -suunnittelutoimiston kanssa ja pyrimme sitä kautta saamaan uusia projekteja. Toiveena olisi saada esimerkiksi kodintuotepuolelle kokonaisten konseptien suunnittelutoimeksiantoja, jolloin Euroopan markkinoiden tuntemus ja vahva suunnitteluosaaminen ovat oleellisia täydentäviä tekijöitä kiinalaisten vankalle valmistusosaamiselle.

Suomalaisesta muotoilusta otetaan mallia Kiinassa

Suomalainen muotoiluosaaminen on maailman huippuluokkaa ja siinä on valtava potentiaali vientituotteena. Tästä ovat samaa mieltä lähestulkoon kaikki. Yhteistyön avauksia alkaakin olla Kiinassa jo hyvä lista: Shanghain maailmannäyttelyssä 2010 Suomi herätti suurta mielenkiintoa muotoilu- ja kulttuuritarjonnallaan, ja World Design Capital Helsinki 2012 aikana toteutettiin niin ikään Shanghaissa menestyksekkäästi Radical Design Week, joka esitteli suomalaista muotoilua laajasti 10 päivän ajan.

Viime kesänä Kauppalehti uutisoi (3.6.2013), että ”Kiina hakee Suomesta muotoiluosaamista”. Jutussa kerrottiin, että valtiollisen, 4 miljoonan euron teollisen muotoilun kehittämisohjelmaksi tulee suomalainen design. Ohjelma on merkittävässä roolissa Kiinan polulla valmistettu Kiinassa -maasta suunniteltu Kiinassa -maaksi.

Creadesign-muotoilutoimistollakin on jo jalka tukevasti oven välissä Kiinan markkinoille. Yrityksellä on toimipiste Guangzhoussa ja uusi toimisto on avattu Dongguaniin, Shentzhenin naapurikaupunkiin. Hannu Kähönen toimii Creadesignin ohella myös Guangdongin yliopiston teollisen muotoilun professorina ja sen myötä Guangdongin alueen muotoiluvetoisen innovaatiohankkeen johtajana.

– Innovaatio-ohjelman kuuluu Innovation Hubin perustaminen Guangzhouhun vuoden 2014 aikana. Sen myötä esitellään suomalaista osaamista muotoiluvetoisesti ja luodaan yhteistyötä erityisesti hyvinvoinnin lisäämiseen ja asumisen ja julkisen ympäristön rakentamisen ratkaisuihin liittyen. Suomalaisille yrityksille Hub on mahdollisuus esittäytyä paikallisille päättäjille ja luoda kilpailuetua muotoilun keinoin, Kähönen kertoo.

Yhteistyö paikallisten toimijoiden kanssa on ollut hedelmällistä.
– Olemme luoneet merkittävän määrän yhteyksiä teollisuuteen ja kysyntä on tähän mennessä ylittänyt kaikki odotukset. Työllistämme nyt kolme suomalaista muotoilijaa ja joukon täkäläisiä. Pyrimme tuottamaan toimeksiantoja Suomeen vielä tämän vuoden aikana, Kähönen jatkaa.

– Olemme myös lokalisoimassa suomalaisten muotoiluintensiivisten yritysten tuotteita ja palveluita kiinalaisille markkinoille yhdessä kiinalaisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Tavoitteenamme on suomalaisen innovatiivisen muotoiluosaamisen markkinointi Kiinassa tuotteistamalla muotoilu helposti käytettävään muotoon.

Design from Finland -merkki: http://www.avainlippu.fi/design-finland
China International Industrial Design Fair: http://www.ciidf.com/en/

Pentagon Design – www.pentagondesign.fi
Creadesign – www.creadesign.fi
Aivan – www.aivan.fi
Diagonal – www.diagonal.fi
Buorre – www.buorre.fi
Sebastian Jansson – www.sebastianjansson.com

Author Since: Aug 08, 2012

Related Post