Muumimuseon ja Arabian yhteistyönä syntyi uusi Muumi-taidemuki
- by kerttuvali
- 8 years ago
- 0 comments
Arabian Teema-sarjan Muumi-aiheisessa taidemukissa on Tove Janssonin alkuperäispiirros Taikurin hattu.
Tampereen taidemuseo avaa maailman ensimmäisen ja ainoan Muumimuseon Tampere-talossa 17. kesäkuuta 2017. Uudessa museossa kerrotaan kirjailija ja taiteilija Tove Janssonin (1914–2001) muumikirjojen maailmasta aivan uudella elämyksellisellä tavalla. Museon perustana ovat Tove Janssonin alkuperäiset muumiaiheiset kuvituspiirrokset ja -maalaukset sekä Janssonin yhdessä elämänkumppaninsa, graafikko Tuulikki Pietilän (1917–2009) kanssa rakentamat kolmiulotteiset muumikuvaelmat.
Alkuperäisiä piirroksia tuodaan muumien ystävien ulottuville myös uusin tavoin. Muumimuseon ja Arabian yhteistyön tuloksena valmistuu ensimmäinen Muumi-taidemuki. Tampereen taidemuseon kokoelmasta on valittu Tove Janssonin alkuperäiskuvitus, kansikuvapiirros kirjaan Taikurin hattu vuodelta 1950, ja se on tuotu mahdollisimman tarkkaan sellaisenaan Arabian tuttuun Teema-sarjan mukiin.
Kuva julkaistiin ensimmäisen kerran Taikurinhatun ranskankielisessä painoksessa Moumine le Troll vuonna 1968. Alkuperäinen guassipiirros on kooltaan 12,2 cm x 42,4 cm ja sen luonnosteluun on käytetty lyijykynää. Taikurin hattu -kirja julkaistiin alun perin ruotsinkielisenä vuonna 1948 ja suomennettiin vasta vuonna 1956.
Kirjassa Muumipeikko, Nipsu ja Nuuskamuikkunen löytävät vuorelta hatun, jonka sisässä tavarat ja hahmot, jopa kirjan pääsankari Muumipeikko itse, muuttavat muotoaan ja Muumitalossa tapahtuu kaikenlaista kummaa. Kirjassa esitellään myös ensi kertaa parivaljakko Tiuhti ja Viuhti, alter egot Tovelle ja hänen silloiselle mielitietylleen Vivica Bandlerille, joiden hallussa olevaa punaista rubiinia, kielletyn rakkauden symbolia, pelottava Mörkö jahtaa. Kuvassa esiintyvät lähes kaikki myöhemmistä tarinoista tutut hahmot, mutta värikkään panoraamakuvan taakse siis kätkeytyy koko Tove Janssonin silloisen elämän tärkeimmät asiat.
Muumi-taidemuki tulee myyntiin 9.5.2017 aluksi viikon kestävällä yksinoikeudella Muumimuseon yhteydessä toimivaan Tampere-talo Shopiin ja sen jälkeen Arabian jälleenmyyjille.
Alkuperäiset muumiteokset Tampereen houkuttimena
Alkuperäinen Taikurin hattu -kansikuvapiirros tulee esille Muumimuseon ensimmäiseen perusnäyttelyyn yhdessä noin 400 muun piirroksen ja maalauksen sekä 30 kuvaelman kanssa. Museo esittelee kaikkien 12 muumikirjan tarinat kronologisesti nostaen Janssonin tekstit kuvituspiirrosten ja -luonnosten rinnalle. Tampereen taidemuseon näyttelytyöryhmä on uuden tekniikan avulla luonut museosta kokonaisvaltaisen ja moniaistisen elämyksen muumien ja taiteen ystäville.
– Muumit ovat Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia hahmoja. Suomen itsenäisyyden juhlavuoden yhtenä suurimpana kulttuuri-investointina Tampere avaa maailman ensimmäisen ja ainoan Muumimuseon. Museo on kansallisaarre ja Tampereen kansainvälisesti ja valtakunnallisesti erityislaatuinen matkailun ja kulttuurin kärki. Tampereen kaupunki on investoinut uudistuvaan Tampere-taloon ja Muumimuseoon 22 miljoonaa euroa. Odotamme museoon vähintään 100 000 vuosittaista kävijää, sanoo Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen.
-Tampere on vahva kulttuurikaupunki ja kulttuurilla on merkittävä rooli myös kaupungin vetovoimassa ja matkailukohteena. Kulttuuri liittää sukupolvia toisiinsa, tuottaa mielihyvää ja tukee aluetaloutta.
Muumiaarteet Tampereelle 1986
1980-luvun puolivälissä Tove Jansson oli jo 70-vuotias ja pitkän elämäntyön tehnyt tunnustettu kuvataiteilija ja -kirjailija, joka halusi työnsä säilyvän jälkipolville. Tampereen taidemuseolle valmisteltiin samoihin aikoihin Toven elämänkumppanin, taidegraafikko Tuulikki Pietilän isoa näyttelyä. Tampereen taidemuseon silloinen johtaja, nykyinen museoneuvos Anneli Ilmonen oli halukas vastaanottamaan Janssonin tarjoaman kokoelman, vaikka lastenkirjoiksi miellettyjen teosten alkuperäiskuvitusta ei vielä osattu yleisesti arvostaa.
Tuulikki Pietilän näyttely Tampereen taidemuseossa avattiin keväällä 1986 ja ensimmäinen muuminäyttely oli esillä taidemuseon alakerrassa huhtikuun lopulta elokuulle. Tampereen taidemuseo sitoutui hallinnoimaan, pitämään näytteillä ja hoitamaan kokoelmaa museaalisten vaatimusten mukaisesti. Sopiva tila kokoelman esittelylle löytyi juuri valmistuvan, Tuulikki Pietilän veljen Reima Pietilän suunnitteleman pääkirjasto Metson pohjakerroksesta, jossa Tampereen taidemuseon Muumilaakso sijaitsi aina vuoden 2012 loppuun asti. Muumilaakso sulki ovensa lopullisesti lokakuussa 2016 kun Tampereen taidemuseon alakerrassa esillä ollut aikaisempaa vaatimattomampi näyttely suljettiin museon valmistautuessa muuttoon uusiin tiloihin Tampere-taloon.
Taidekokoelman sisältö
Ensimmäinen muumilahjoitus vuonna 1986 Tampereen taidemuseolle piti sisällään 1009 teosta ja 38 kuvaelmaa. Teokset olivat taidemuseon Muumit-näyttelyssä esillä olleita muumikirjojen ja muiden Tove Janssonin kuvittamien kirjojen alkuperäisiä kuvituksia ja luonnoksia. Kuvaelmat olivat Janssonin, Pietilän ja heidän ystävänsä, lääketieteen lisensiaatti Pentti Eistolan tekemiä kolmiulotteisia, muumiaiheisia pienoismaailmoja. Sen lisäksi lahjoitukseen kuului Janssonin varhaisia teoksia, erikielisiä muumikirjoja ja kuvanveistäjä Essi Renvallin veistos Tove Janssonista.
Jansson, Pietilä ja Eistola kartuttivat taidekokoelmaa vuosien saatossa piirustuksilla, kuvaelmilla, Garm-pilapiirroksilla, maalauksilla ja muumimarionettinukeilla. Vuonna 1993 mukaan liitettiin taidekokoelmaa täydentävä Paraphernalia-kokoelma, joka sisältää mm. kuvaelmien rekvisiittaa, kirjeitä, lehtileikkeitä, valokuvia ja dioja.
Paljon uutta muumien ystäville
Muumimuseo avautuu 17.6., mutta Tampere-talossa on jo uutta nähtävää muumien ystäville. Muumien luojasta, Tove Janssonista, Muumilaakson historiasta sekä uuden museon suunnittelusta kertova Making of Muumimuseo -näyttely on esillä Tampere-talon Talvipuutarhassa 8.5. saakka. Muumimuseon omassa lukukirjastossa Tampere-talon aulassa voi istahtaa ja lukea muumikirjoja yli 20 eri kielellä ja tutkia Tove Janssonista kertovia teoksia. Uuden myymälän, Tampere-talo Shopin, valikoimassa on mm. Tove Janssonin kirjoittamia ja kuvittamia muumikirjoja, alkuperäiskuvituksiin pohjautuvia tuotteita, Tampere-aiheisia tuotteita ja klassikkobrändejä sekä suomalaisten muotoilijoiden käsintehtyjä tuotteita. Viimeisimpänä uudistuksena on ravintola Tuhto, joka palvelee myös museon asiakkaita.
Muumimuseon muuttoa voi seurata:
www.muumimuseo.fi
facebookissa @moominmuseum
instagramissa @moominmuseum