Kannanotot & Puheenvuorot

The International New York Timesin designkriitikko: Suomella epätavallisen rikas muotoiluperintö

4354cbd3-3d3b-469a-a983-9798eb135002-main_image

Alice Rawsthorn. Kuva: Michael Leckie

Habitaren Kansainväliseksi Ystäväksi kutsuttu englantilainen designkriitikko ja merkittävä muotoiluvaikuttaja Alice Rawsthorn arvioi suomalaisen nykymuotoilun ponnistavan epätavallisen rikkaasta muotoiluperinnöstä. Alice Rawsthorn vierailee Habitare-messuilla ja valitsee messujen tarjonnasta kiinnostavimmat tuotteet ja ilmiöt. Habitare järjestetään 7.-11.9. Messukeskuksessa Helsingissä.

– Suomalaisen nykymuotoilun etuna ja voimavarana on Suomen epätavallisen rikas modernin muotoilun perintö, dynaaminen teknologiateollisuus ja upea käsityö- ja kansanperinne, sanoo Alice Rawsthorn Habitaren haastattelussa.

– Muotoilulla on ratkaiseva rooli uusien teknologioiden kehittelyssä. Ajatellaanpa vaikkapa kuskittomia autoja, lisättyä todellisuutta tai langattomia 5G-verkkoja, joita meidän oletetaan jo muutaman vuoden kuluttua käyttävän. Hyödyllisten sovelluskohteiden tunnistaminen ja kehittäminen on muotoilun yksi tärkeimmistä tehtävistä tulevaisuudessa, Alice Rawsthorn pohtii.

Rawsthorn nostaa suomalaisista muotoilun suosikikseen Lucifyn The Flow Towards Europe -projektin. Visualisaatio kertoo ajankohtaisen pakolaistilanteen Euroopassa esittämällä, mistä päin pakolaiset tulevat ja mihin he ovat matkalla.

– Tämä tiedon visualisointiprojekti on loistava esimerkki muotoilun voimasta auttaa ymmärtämään vaikeita ja monimutkaisia asioita esittämällä ne selkeästi ja mukaansatempaavasti, Rawsthorn kehuu.

Habitaren yhteisöllistä ja kollektiivisuutta korostavaa teemaa Alice Rawsthorn pitää erittäin ajankohtaisena.

– Yksi suurimmista muutoksista kuluttajakulttuurissa viimeisen vuosikymmenen aikana on ollut murros jakamiseen liittyvissä asenteissa. Jakamisesta on tullut houkutteleva ja voimaannuttava vaihtoehto omistamiselle. Ajattelutavan muutoksella on syvällisiä vaikutuksia myös kotien suunnitteluun ja esineistöön. Tulemme näkemään enemmän yhteisöllisiä tiloja, arvioi Rawsthorn.

Designkriitikon valinnat Habitaren tarjonnasta

Kansainvälisen Ystävän tehtävänä on esitellä Habitaren mielenkiintoisimmat ilmiöt ja brändit ja tuotteet suurelle kansainväliselle yleisölleen. Alice Rawsthorn valitsee kiinnostavimman osaston, tuotteen, materiaalin, ilmiön ja konseptin Habitare-messujen tarjonnasta ja julkistaa valintansa keskiviikkona 7.9. klo 12.30. Lisäksi Rawsthornin tehtävänä on katsoa tulevaisuuteen ja poimia teemaan ”next” parhaiten sopiva tuote tai ilmiö.

Valintojen lisäksi Alice Rawsthorn avaa muotoilun mahdollisuuksia, vaikutuksia ja kehityskohteita keynote-puheenvuorossaan Design Today Arena-ohjelmalavalla keskiviikkona klo 13.30.

 

Alice Rawsthorn
Alice Rawsthorn kirjoittaa designista kansainväliseen New York Timesiin ja taidelehti Frieze Magazineen. Hän puhuu designista useissa kansainvälissä tapahtumissa, kuten TED ja Maailman Talousfoorumin vuosittaisissa tapaamisissa Davosissa Sveitsissä. Lontoossa asuva Alice on Chisenhale Galleryn ja nykytanssiryhmä Michael Clark Companyn hallituksen puheenjohtaja ja hallituksen jäsen Whitechapel Galleryssa. Hänen viimeisin kirjansa Hello World: Where Design Meets Life tutkii muotoilun vaikutusta elämään: menneeseen, nykyhetkeen ja tulevaan. Alice Rawsthorn on palkittu työstään muotoilun ja taiteen puolesta The Order of the British Empire (OBE) -palkinnolla vuonna 2014.

Author Since: Aug 08, 2012

Related Post