Kirjat & Julkaisut

Urheiluympäristöt keskiössä rakennusperintöpäivien kirjassa

Euroopan rakennusperintöpäivien kirja Liikuttavat ympäristöt – Miljöer som rör och berör on julkistettu tänään 16. elokuuta. Kirja tukee rakennusperintöpäivien tämänvuotista Liikunta- ja urheiluympäristöt -teemaa, jonka myötä nostetaan aiheeseen liittyvän rakennusperinnön arvostusta.

 

Kirjan kautta tulevat tutuiksi niin 1900-luvun alkupuolen mäkihyppypaikat kuin 2000-luvun pesäpalloareenat. Nämä erilaiset liikuntapaikat urheilukentistä uimarantoihin ja halleista hyppyrimäkiin kuuluvat jokapäiväiseen elinympäristöömme ja ovat oleellinen osa rakennettua maisemaamme. Muutamia arvokohteita lukuun ottamatta urheilu- ja liikuntaympäristöjä ei yleensä arvosteta muutoin kuin ajankohtaisen käyttötarkoituksensa kautta. Ne ovat kuitenkin oleellinen osa elinympäristömme vetovoimaa. Suomessa arvioidaan olevan noin 30 000 erilaista liikunta- ja urheilupaikkaa.

 

Julkaisun artikkelit osoittavat, että Suomi on moni-ilmeinen urheilumaa ja meillä on kulttuuriympäristöinä arvokas liikunta- ja urheiluympäristöjen verkko. Helsingin olympiapaikkoja unohtamatta jokaisella paikkakunnalla on omat urheilupyhättönsä. Sama koskee omaehtoisen liikkumisen paikkoja kuten pururatoja, hiihtolatuja tai jumppasaleja. Kaikista niistä riittää ammennettavaa myös tämän vuoden rakennusperintöpäiviin, jotka huipentuvat tapahtumaviikonloppuun 7.-9. syyskuuta.

 

Kirjan toimituksesta vastaa Suomen Kotiseutuliitto yhdessä Liikuntatieteellisen Seuran kanssa. Teos on kokonaan kaksikielinen. Kirja on ladattavissa sähköisenä rakennusperintöpäivien kotisivuilla osoitteessa www.rakennusperinto.fi/erp. Sivustolta löytyvät myös ohjeet kirjan painetun version tilaamiseen.

 

FAKTA: Euroopan rakennusperintöpäivät

  • Euroopan rakennusperintöpäiviä (European Heritage Days) on vietetty Suomessa vuodesta 1992.
  • Tavoitteena on lisätä paikallisen rakennetun kulttuuriympäristön tuntemusta ja arvostusta osana eurooppalaista kulttuuriperintöä sekä kannustaa kansalaisia osallistumaan rakennusperintömme vaalimiseen ja suojeluun.
  • Päiviä vietetään Euroopan neuvoston ja Euroopan komission aloitteesta, ja niihin osallistuu noin 20 miljoonaa ihmistä.
  • Suomessa rakennusperintöpäiviä koordinoivat ympäristöministeriö, Suomen Kotiseutuliitto, Museovirasto, Opetushallitus ja Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ry.
  • Rakennusperintöpäivien 2012 teema on Liikunta- ja urheiluympäristöt, tapahtumien pääviikonloppu 7–9.9.2012.
  • Lisätiedot, tapahtumat ym.: www.rakennusperinto.fi/erp

 

Lisätietoja

 

Euroopan rakennusperintöpäivät

pääsihteeri Lassi Saressalo, Suomen Kotiseutuliitto, puh. 050 590 2210, etunimi.sukunimi@kotiseutuliitto.fi

tiedottaja Liisa Lohtander, Suomen Kotiseutuliitto, puh. (09) 612 63223, etunimi.sukunimi@kotiseutuliitto.fi

avustaja Sanna Käyhkö, ympäristöministeriö, puh. 0400 143 956, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

 

www.rakennusperinto.fi/erp

www.kotiseutuliitto.fi

http://rakennusperinto.blogspot.com

 

 

Author Since: Aug 08, 2012

Related Post