Huonekalut, Muut uutiset

IKEA: Kaikki tuotteet uusiutuvista, kierrätetyistä tai kierrätettävistä materiaaleista

Hyvällä suunnittelulla voidaan vähentää raaka-aineiden käyttöä ja edistää uusien ympäristöystävällisempien materiaalien käyttöönottoa. IKEA lupaa, että kaikki sen myymät kodinsisustustuotteet valmistetaan joko uusiutuvista, kierrätettävistä tai kierrätetyistä materiaaleista ja että koko IKEA-konsernin myynnin arvosta 90 % tulee ympäristöystävällisemmiksi luokitelluista tuotteista vuoteen 2015 mennessä.

IKEA-konsernin maailmanlaajuisen kestävän kehityksen strategian mukaisesti konserni pyrkii vähentämään luonnonvarojen käyttöään merkittävästi ja tekemään niiden käytöstä entistä kestävämpää. Käytännössä tämä tarkoittaa aivan uusia materiaaliratkaisuja IKEA-tuotteisiin.

Tuotteissa käytetään entistä ympäristöystävällisempiä uusiutuvia materiaaleja, enemmän kierrätysmateriaalia ja jopa muiden tuotteiden tuotannossa syntyviä ylijäämämateriaaleja.

– Hyvällä suunnittelulla voidaan merkittävästi vähentää raaka-aineiden käyttöä, esimerkiksi tekemällä tuotteista kevytrakenteisempia. Tällainen tuote on mm. IDOLF-tuoli, johon käytetään neljänneksen vähemmän materiaalia kuin vastaavaan tuoliin aikaisemmin. Silti tuote on aivan yhtä tukevarakenteinen, sanoo IKEA Suomen sisustusasiantuntija Salla Ahonen.

Uusista ympäristöystävällisistä materiaaleista hyvä esimerkki on nopeakasvuinen bambu, jota käytetään mm. suositun IKEA PS 2012 -ruokapöydän materiaalina.

Myös kierrätysmateriaaleja käytetään IKEA-tuotteissa jatkuvasti yhä enemmän. Huonekaluissa käytetään mm. PET-muovipulloista saatua kierrätysmuovia sekä kierrätettyä alumiinia.

– Suunnittelussa on tärkeää myös se, että tuotteet tehdään helposti kierrätettäviksi. Niiden osat pitää voida irrottaa ja eri materiaalit erotella toisistaan. Tuotepakkauksetkin ovat tärkeä tekijä: mitä pienempään tilaan tuotteet voidaan pakata, sitä vähemmän pakkausmateriaalia kuluu, Ahonen kertoo.

IKEA PS 2012 -ruokapöytäIKEA-konsernin kestävän kehityksen strategian mukaan kaikista sen käyttämistä ei-uusiutuvista materiaaleista puolet on kierrätysmateriaalia vuoden 2017 loppuun mennessä.

Tuotteissa käytetään myös muiden tuotteiden valmistuksessa syntynyttä ylijäämämateriaalia. Esimerkiksi SÖDERHAMN-sohvan täytteet on tehty osittain ja sohvan tyynyt kokonaan ylijäämämateriaalista.

IKEA on sitoutunut kasvattamaan jatkuvasti FSC-sertifioidun puun osuutta huonekaluissaan ja kaikki IKEA-tuotteissa käytetty puuvilla tulee olemaan ns. Better Cotton -ohjelman mukaisesti tuotettua vuoteen 2015 mennessä.

IKEA-konsernin kestävän kehityksen strategian tärkeimpiä tavoitteita

 • Vuoden 2015 loppuun mennessä energiaa kuluttavat IKEA-tuotteet ovat keskimäärin vähintään 50 % energiatehokkaampia kuin vastaavat tuotteet vuonna 2008.
 • Koko IKEA-valaisinmallisto siirtyy energiaa säästäviin led-valaisimiin vuonna 2016, ja led-valaisimet ovat hintatasoltaan markkinoiden edullisimpia.
 • Kaikki IKEAn käyttämä palmuöljy tulee todennetusti kestävistä lähteistä tai korvataan muilla raaka-aineilla vuoteen 2020 mennessä. Tällä hetkellä palmuöljyä käytetään esimerkiksi kynttilöissä ja elintarvikkeissa.
 • Kaikki IKEAn tuotteissa käytetty puuvilla tuotetaan Better Cotton -ohjelman mukaisesti tai korvataan muilla materiaaleilla vuoteen 2015 mennessä.
 • Vuoden 2015 loppuun mennessä kaikki IKEA-kodinsisustustuotteet (mukaan lukien pakkaukset) on tehty joko uusiutuvista, kierrätettävistä tai kierrätetyistä materiaaleista.
 • 90 % koko IKEA-konsernin myynnin arvosta tulee ympäristöystävällisemmiksi luokitelluista IKEA-tuotteista vuoden 2015 loppuun mennessä.
 • Vuoteen 2017 mennessä puolet IKEA konsernin käyttämästä puumateriaalista tulee ensisijaisiksi määritellyistä lähteistä, mikä tarkoittaa että puu on joko kierrätettyä tai FSC-sertifioitua. 100 % käytetystä puumateriaalista täyttää IKEA-konsernin metsänhoitovaatimukset, jotka kieltävät mm. laittomat metsähakkuut luonnonsuojelualueilla ja sademetsissä.
 • Vuoden 2015 loppuun mennessä vähintään 90 % kaikesta IKEA-tavaratalojen tuottamasta jätteestä kierrätetään. Suomen tavarataloissa syntyvän jätteen kierrätysaste on nyt jo noin 95 %.
 • IKEAn tuottamia hiilidioksidipäästöjä vähennetään kokonaisuudessaan 50 % vuoden 2015 loppuun mennessä.
 • Kuljetuksiin liittyviä hiilidioksidipäästöjä vähennetään 20 % vuoden 2016 loppuun mennessä.
 • Kaikki IKEA-tavarantoimittajat ovat sitoutuneet IKEA-konsernin kestävän kehityksen IWAY-toimintamalliin.
 • IKEA-konserni tuottaa itse uusiutuvaa energiaa omaa kulutustaan vastaavan määrän vuoden 2020 loppuun mennessä. Suomessa IKEA keskittyy energiatehokkuuden parantamiseen ja maalämpöratkaisuihin.
 • IKEA Suomen tavoitteena on käyttää tavarataloissa 100-prosenttisesti uusiutuvaa energiaa vuoteen 2020 mennessä.
 • Kuopion ja Tampereen IKEA-tavaratalot käyttävät jo nyt yksinomaan uusiutuvaa energiaa. IKEA Tampere ja IKEA Raisio käyttävät lämmitykseen maalämpöä.

www.IKEA.fi

Author Since: Aug 08, 2012

Related Post