Asuntomarkkinat & Hinnat

Uudenmaan Viva LKV: Asuntojen hintakehitys jatkuu rauhallisena

Teksti: Hannu Valojärvi

Suomen Tilastokeskuksen asuntojen hintakehitystä seuraavan tuoreimman ennakkojulkaisun mukaan vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen myyntihinnat pysyivät heinäkuussa maanlaajuisesti lähes ennallaan kesäkuuhun verrattuna. Muutosta edelliseen kuukauteen oli vain 0,1 %. Alueellisesti tilastoja tarkasteltaessa on kuitenkin huomioitavaa, että pääkaupunkiseudulla asuntojen hinnat nousivat 1,1 %, kun muualla maassa hinnat laskivat kaikkiaan 0,6%. Hintakuilu pääkaupunkiseudun ja muun Suomen välillä siis jatkaa kärjistymistään edelleen. Vuotta aiempaan nähden asuntojen hintakehitys on nousujohteinen, maanlaajuisen kasvun ollessa 1,1 % ja pääkaupunkiseudulla 2,8 %. Keskimääräinen neliöhinta on tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla 3467 euroa ja muualla maassa 1650 euroa.

Vuoden 2012 toista vuosineljännettä tarkasteltaessa asuntojen myyntihinnat nousivat maanlaajuisesti 0,5% edelliseen vuosineljännekseen verrattuna. Pääkaupunkiseudulla hinnat pysyivät kuitenkin vuosineljännesvertailussa ennallaan. Ennakkotiedot ovat toki vasta suuntaa antavia, sillä tilastoissa on mukana vasta 40 % kaikista Heinäkuussa tehdyistä asuntokaupoista. Uusien asuntojen hinnat puolestaan nousivat koko maassa 4 % edelliseen vuosineljännekseen verrattuna ja 6,1% edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Asuntojen kappalemääräisiä kauppatilastoja julkaiseva Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto sen sijaan kertoo tuoreimmissa tilastoissaan, että Suomessa on vuoden 2012 kuuden ensimmäisen kuukauden aikana myyty vanhoja kerros-, rivi- ja omakotitaloja kiinteistövälittäjien kautta yhteensä 21 220 kpl. Viime vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden kauppamäärät laskivat noin 4 %. Asuntojen keskimääräiset myyntiajat ovat puolestaan laskeneet touko-kesäkuussa 9 viikkoon alkuvuoden 10 viikosta. Tässä kohtaa kehitys on ollut hyvinkin positiivista, myyntiaikojen ollessa pahimmillaan vuonna 2009 peräti 12 – 13 viikkoa.

Kaiken kaikkiaan asuntokauppa on käynyt alkuvuonna 2012 tasaisen rauhallisesti ja asuntojen hintakehitys on ollut maltillista. Talousuutiset maailmalta pistävät kuluttajat edelleen harkitsemaan kahdesti isompien taloudellisten hankintojen tekemistä, mutta tämä ei ole kuitenkaan vaikuttanut oleellisesti ihmisten asunnonostoaikeisiin. Kiinteistönvälitysalaa tukeekin tällä hetkellä erityisen alhainen korkotaso ja kuluttajien luja usko omaan talouteen. Asuntokauppaa tukee lisäksi vuokrahintojen jatkuva nousu kasvukeskuksissa, mikä luonnollisesti yhdessä alhaisen korkotason kanssa ohjaa yhä enemmän kuluttajia oman asunnon ostoon.

Asuntojen hintakehitys kääntyi nousujohteiseksi vuonna 1996 ja suunta on jatkunut siitä asti käytännössä samana. Vuosittainen hintakehitys on pysynyt 6 % luokassa, epävakaiden taloustilanteiden ajoittain hidastaessa kasvua hetkellisesti ennen seuraava pyrähdystä.

Tietoa kirjoittajasta Hannu Valojärvi 
Hannu Valojärvi on kiinteistövälityksen ammattilainen ja Kiinteistönvälitys Viva LKV:n Toimitusjohtaja.

Author Since: Aug 08, 2012