Iittala

Iittalan uutuuskokoelma Ruutu = vaativaa yksinkertaisuutta

2014-11-21 12_46_54-Fiskars

Suupuhalletun lasin muovautuvuuden ja eloisuuden ansiosta Iittalan uusi Ruutu-maljakko antaa herkän vaikutelman. Ronan ja Erwan Bouroullecin suunnittelema Ruutu on ehkä yksinkertainen muodoltaan, mutta sen valmistus vaatii mitä taidokkainta lasinpuhallusta.

Timanttia muistuttava, vinoneliön muotoinen Ruutu on 10 maljakon kokoelma, jossa on viisi eri kokoa ja seitsemän eri väriä. Maljakoita voidaan yhdistellä saumattomasti asetelmiksi, joissa sekä lasin voima että herkkyys heräävät eloon. Iittalan ikonisen Alvar Aalto -kokoelman tapaan Ruutu-maljakot valmistetaan Iittalan tehtaalla Suomessa. Muodoltaan orgaanisesta Aalto-maljakosta poiketen Ruudun muoto on kurinalainen ja sopii erinomaisesti keräilyesineelle.

Jokainen maljakko on yksinkertaistettu mestariteos, jonka tekemiseen on vaadittu seitsemän käsityöläisen vuorokauden työpanos Iittalan lasitehtaalla. Lasinpuhaltaja Tapani Viljamaa kertoo: ”On kiehtovaa työstää elävää materiaalia. Lasi on materiaali, joka ei unohda huonoa kohtelua. Sillä on muisti.”

Suuri värivalikoima asettaa myös haasteita tuotannolle: tasaisen, vivahteikkaan värin saavuttaminen vaatii juuri oikeaa lämpötilaa ja ajoitusta sekä lasimassan kemian läpikotaista tuntemusta.

Muotoilijat Ronan ja Erwan Bouroullec kertovat: ”Iittalalla todella osataan käsitellä värejä. Ruudun muotoilussa onnistuimme luomaan herkkiä, vesivärimäisiä sävyjä, jotka sulautuvat toisiinsa, kun erikokoisia ja -värisiä maljakoita yhdistellään. Ruutu antaa vapautta sommitteluun. Halusimme tuoda esiin Iittalan värien hienostuneet sävyt ja antaa samalla käyttäjälle mahdollisuuden luoda houkuttelevista vaihtoehdoista yksilöllinen kokoelma.”

Iittalan lasitehtaalle Ruutu oli mielenkiintoinen haaste; symmetrian luominen vaati lukuisia työtunteja, ja samalla oli säilytettävä käsintehdyn, ainutlaatuisen tuotteen tuntu. ”Tavoitteenamme oli tuoda esiin lasinpuhaltamisen puhtaus yksinkertaisessa timantin muodossa”, Bouroullecin veljekset tiivistävät. ”Materiaalina lasi antautuu hyvin pyöreille muodoille. Kuuma lasi on kuin valuvaa hunajaa, eikä sitä ole helppo pakottaa täsmälliseen, geometriseen muotoon. Kehittämällä kurinalaisen muodon otimme kaiken irti materiaalista ja Iittalan lasinpuhallusosaamisesta.”

Jokaisen Ruutu-maljakon pohjaan on kaiverrettu suunnittelijoiden nimi.

Ronan ja Erwan Bouroullec

Muotoilijaveljekset Ronan (s. 1971) ja Erwan Bouroullec (s. 1976) työskentelevät Pariisissa. He ovat työskennelleet yhdessä noin 15 vuoden ajan. Yhteistyön vahvuutena on yhteinen pyrkimys huolellisuuteen ja haasteena veljesten erilaiset luonteet.

Veljesten yhteistyökumppaneita muotoilun alalla ovat esimerkiksi Vitra, Magis, Cappellini, Alessi, Flos, Kvadrat, Mattiazzi ja HAY. Studio Bouroullecin ja Iittalan yhteistyö alkoi vuonna 2004Relations-projektin yhteydessä.

Yhteistyössä kreo-gallerian kanssa Bouroullecin veljekset ovat toteuttaneet monia kokeilevia projekteja suunnittelemalla erilaisia tiloja ja huonekaluja, osallistumalla arkkitehtuuriprojekteihin, suunnittelemalla tekstiiliseinäkokonaisuuksia tai kokonaisia kokoelmia.

Ronan ja Erwan Bouroullecilla on ollut useita näyttelyitä esimerkiksi Lontoon Design Museumissa ja Los Angelesin Museum of Contemporary Artissa. Hiljattain heidän näyttelyitään on ollut Metzin Centre Pompidoussa, Chicagon Museum of Contemporary Artissa ja Pariisin Arts Décoratifsissa.

Tuotetiedot ja suositushinnat:
Ruutu-kokoelma tulee myyntiin tammikuussa 2015.

Ruutu maljakko 115x80mm kirkas 79,00
Ruutu maljakko 115x80mm aavikko 79,00
Ruutu-maljakko 115x140mm karpalo 179,00
Ruutu-maljakko 115x140mm lohenpunainen 129,00
Ruutu-maljakko 115x180mm kirkas 149,00
Ruutu-maljakko 115x180mm harmaa 149,00
Ruutu-maljakko 205x180mm sammaleenvihreä 199,00
Ruutu-maljakko 205x180mm karpalo 269,00
Ruutu-maljakko 205x270mm kirkas 229,00
Ruutu-maljakko 205 x 270 mm kupari 229,00

Author Since: Aug 08, 2012

Related Post