Huonekalut

IKEA siirtyy kokonaan led-lamppuihin ja -valaisimiin

Led-lamput kuluttavat 85 % vähemmän energiaa kuin hehkulamput, ja niiden käyttöikä on 20 vuotta, mikä on 20 kertaa pidempi kuin hehkulamppujen käyttöikä.

IKEA tukee led-valaistuksen vallankumousta siirtymällä ledeihin vuoteen 2016 mennessä. Tämän jälkeen mallistossa on ainoastaan led-lamppuja ja ‑valaisimia. IKEA-malliston led-lamppujen hinnat ovat markkinoiden edullisimpia, jotta miljoonat ihmiset voisivat elää entistä kestävämmin ja säästää energiakustannuksissa. IKEA myös vaihtaa yli miljoona valonlähdettä tavarataloissaan ledeihin ja muihin energiatehokkaampiin valaistusvaihtoehtoihin.

Kestävä kehitys on yksi IKEA-liiketoiminnan kulmakivistä, ja IKEA tekee jatkuvasti töitä tehdäkseen toiminnastaan kestävän kehityksen periaatteet paremmin täyttävää. Samalla se haluaa tarjota asiakkailleen vaihtoehtoja kestävämpään elämään.

”Led on valaistuksen vallankumous. Kotitalouksien energiakustannukset jatkavat nousuaan kiivaalla tahdilla, ja energiankulutus kasvaa maailmanlaajuisesti. Siksi pienenpienellä led-diodilla on merkittävä vaikutus. Se kuluttaa energiaa paljon perinteisiä lamppuja vähemmän ja tarjoaa uusia ennennäkemättömiä mahdollisuuksia kodinsisustukseen. Mielestämme jokaisella pitää olla mahdollisuus elää hieman kestävämmin, joten varmistamme, että led-tuotteemme ovat markkinoiden edullisimpia”, kertoo IKEA-konsernin kestävän kehityksen päällikkö Steve Howard.

Jo tällä hetkellä IKEA-tavarataloissa on saatavana laaja valikoima led-lamppuja, joilla on helppo korvata vanhat hehkulamput hankkimatta uusia valaisimia. Kodinsisustusala on tähän asti turhaan pitänyt led-valaistuksen hyviä ja kestävää kehitystä edistäviä ominaisuuksia omana tietonaan. Tässä joitakin parannuksia, joita led-teknologian avulla voidaan saavuttaa.

  • Jos miljoona ihmistä vaihtaisi yhden lampun led-lamppuun, hiilidioksidipäästöt vähenisivät yhtä paljon kuin jos liikenteestä poistettaisiin lähes 6700 autoa tai jos vuosittain istutettaisiin 17 miljoonaa puuta.
  • 40-wattisen hehkulampun vaihtaminen vastaavaan led-lamppuun tuo keskimäärin 5,3 euron kokonaisvuosisäästön, kun huomioidaan lampun osto- ja käyttökustannukset.
  • Ledit antavat valaisinsuunnittelulle täysin uusia mahdollisuuksia: niitä voidaan käyttää monin eri tavoin, ne syttyvät välittömästi ja antavat hyvän ja lämpimän valon.
  • Led-lamput ovat turvallisia käyttää, sillä ne eivät kuumene eivätkä sisällä elohopeaa.

IKEA auttaa ilmastotalkoissa myös ensi- ja turvakoteja

IKEA haluaa tarjota kestävämpiä ratkaisuja myös ensi- ja turvakotien asukkaille. Yhdessä Pelastakaa Lapset ry:n sekä viiden IKEA Suomi -tavaratalon kanssa mietittiin kohteet, joihin lahjoitettiin talon täydeltä led-valoja. Vantaalla kohteeksi valikoitui Helsingin Ensikoti ry, Espoossa Lastenkoti Tirlittan, Raisiossa Turun Lastenkoti, Tampereella Naisten Suojakoti ry ja Kuopiossa kaupungin Lastensuojeluyksikkö.

”Kävimme itse vaihtamassa kaikki mahdolliset lamput LED-lamppuihin. Halusimme tukea kohteiden toimintaa myös sillä tavalla, että he säästävät energiakustannuksissa. Samalla säästämme tietysti luontoa vähentämällä energian kulutusta”, kertoo IKEA Suomen kestävän kehityksen projekteista vastaava Outi Karjalainen.

”WWF:n tavoite on tulevaisuudessa käyttää 100 % uusiutuvista energianlähteistä peräisin olevaa energiaa. Kun halutaan eroon fossiilisten polttoaineiden käytöstä, kaikki keinot on hyödynnettävä. Valaistus aiheuttaa lähes 20 % kaikesta energiankulutuksesta, joten led-teknologiaan siirtyminen on kustannustehokas tapa saada aikaan suuri muutos. Led-lamppujen osuuden lisääminen IKEA-mallistossa auttaa monia kotitalouksia vähentämään energiankulutustaan merkittävästi”, toteaa Samantha Smith, WWF:n kansainvälisen ilmasto- ja energiayksikön johtaja.

Hiljattain tehdyn tutkimuksen mukaan monet kuluttajat eivät ole tietoisia led-teknologian eduista. 60 % vastanneista oli kuitenkin kiinnostunut led-lampuista niiden energiansäästöominaisuuksien vuoksi, varsinkin, kun energiakustannukset ovat yleisesti nousussa ja 20–25 % kodin energiakustannuksista aiheutuu valaistuksesta. Tutkimukseen vastasi 6000 kuluttajaa Kiinassa, Venäjällä, Sakassa, Isossa-Britanniassa, USA:ssa ja Ruotsissa heinäkuussa 2012*.

* Tutkimuksen tilasi IKEA ja toteutti YouGov.

IKEA
Ingvar Kampradin 1943 perustama IKEA tarjoaa laajan valikoiman hyvin suunniteltuja kodinsisustustuotteita niin edulliseen hintaan, että mahdollisimman monella on varaa niihin. Yrityksen tavoitteena on tarjota parempi arki meille tavallisille ihmisille. Tällä hetkellä 40 maassa toimii yhteensä 337 IKEA-tavarataloa, joista 293 on IKEA-konsernin omistuksessa. Viime vuonna IKEA-konsernin omistamissa tavarataloissa vieraili 699 miljoonaa kävijää, ja konserni työllistää 131 000 työntekijää.  Suomessa on viisi IKEA-tavarataloa: Espoossa, Vantaalla, Raisiossa, Tampereella ja Kuopiossa. IKEA Oy on valittu vuosina 2011 ja 2012 Suomen parhaaksi työpaikaksi Great Place to Work -listauksessa. www.IKEA.fi

Author Since: Aug 08, 2012

Related Post