Keittiövälineet

Arabia: Uudistunut Uunikokki takaa syysruokien muhevan maun

Uunikokki-vuoka on kestänyt hyvin aikaa. Sen funktionaaliset ominaisuudet ja ajaton ulkonäkö sopivat tämänkin päivän keittiöön. Uunikokki-vuokien uudet koot tekevät sarjasta entistä monikäyttöisemmän niin ruoanlaittoa kuin tarjoilua varten. Helpot uuniruoat tuovat ripauksen lohtua ja turvaa arkeen.

Uunikokki-vuoan muotoili ja suunnitteli 1970- luvun lopullaTapio Yli-Viikari(professori, Taideteollisen korkeakoulun keramiikka- ja lasitaiteen osaston johtaja). Hän työskenteli tuolloin Arabian tehtaan tuote-

suunnittelupäällikkönä ja tuotesuunnittelijana ja sai haastavan tehtävän muotoilla ruoan valmistus- ja tarjoiluastioina tunnetut tummanpuhuvat Liekki-astiat uudelleen. Tuloksena syntyi valkoinen Uunikokki-vuoka.

Kuin käsiin sopiva saippuapala

Muotoilun tavoitteena Yli-Viikarilla oli luoda astia, jossa ei ole yhtäkään terävää kulmaa. Tehtävä aloitettiin yhteistyössä ruoka-asiantuntijoiden ja suomalaisen ruokakulttuurin asiantuntijoiden, Suomen gastronomisen seuran, kanssa.

–  Vuoan muodon tuli sopia käsiin yhtä täydellisesti kuin käsissä moneen kertaan pyöritelty ja kulunut saippuapala, muistelee Yli-Viikari ajatusta muotoilun takana.

Pyöreällä muodolla oli suuri merkitys lämmönjakautumisessa. Astian tuli kestää korkeaa lämpöä ja pyöreä muoto mahdollisti lämmön liukumisen astiassa vapaasti. Muotoilussa kiinnitettiin huomio myös lämmönkeräämisen nopeuteen. Astialle haluttiin mahdollisimman suuri pinta-ala, joka keräisi uunissa olevan lämmön vuokaan. Vuoan reunoihin ulkopuolelle tehtiin urat, jotka laajensivat vuoan pinta-alan 1,4 -kertaiseksi.

Symbolina ranskalainen kohokasvuoka

– Idea nopean ja tehokkaan lämmönoton mahdollistamista urista tuli ranskalaisesta kohokasvuoasta, joka toimi ikään kuin koko projektin symbolina, kertoo Yli-Viikari.

Projektin toisena tavoitteena oli yhteistyössä Suomen gastronomisen seuran kanssa nostaa koko Suomen gastronomian tasoa.

– Tuolloin haluttiin painottaa ensiluokkaisista raaka-aineista valmistettujen ruokien tuntemusta ja niiden valmistamista. Ranskalainen keittiö oli tuolloinkin tunnettu korkeasta gastronomian tasostaan ja kohokasvuoka sopi oikeutetusti symboloimaan tehtäväämme, valaisee Yli-Viikari taustaa projektin symbolille.

Toimivuutta ja lohduttavaa lämpöä

Uunikokki-vuoan on pelkistetty ja graafinen ulkonäkö sekä sen funktionaaliset ominaisuudet, kuten pinottavuus ja tehokas lämmönotto, ovat tehneet siitä ajattoman.

Tapio Yli-Viikari on nyt uudistanut suositun Uunikokki-vuoan ajatellen tämän päivän ruoanlaittajia.

– Luomu- ja lähiruoka-innostuksen myötä ruokakulttuuriin kiinnitetään taas enemmän huomiota kuten 70-luvulla tehtiin. Uuniruokien nouseminen uudelleen ajankohtaiseksi voi johtua samoista ajatuksista, joita 70-luvulla oli ilmassa. Tuolloin oltiin tiedostavia ja kriittisiä. Kierrätystä suosittiin ja oltiin vastaan kerskakulutusta ja nälänhätää. Nyt 70-luvun teemat ovat nousseet ajankohtaisiksi uudestaan. Ihmiset kaipaavat perusturvallisuutta, jota koti ja erityisesti kodin keittiö ja uunin lämpö edustavat, pohtii Yli-Viikari uuniruokien suosiota tämän päivän ruokakulttuurissa.

Uunikokki-vuokien uudet koot palvelevat erinomaisesti tämän päivän tarpeita. Pienemmät ruoat ovat käteviä leipien ja pienempien laatikkoruokien paistamiseen sekä ruokien lämmittämiseen. Isommat vuoat sopivat ruoan valmistamiseen isommalle perheelle tai illallisseurueelle. Vuoat on suunniteltu kestämään jokapäiväistä käyttöä ja valmistettu korkeita laatuvaatimuksia noudattaen.

Vuokien kaunis ja selkeä ulkomuoto tekee niistä sopivia myös tarjoiluun ja kattauksiin. Lahjana Uunikokki-vuoat ovat ajattomia, jokaiselle lahjansaajalle tarpeellisia ja sopivia.

Tarkoitus luo kauneuden

Tapio Yli-Viikari (s. 1948) on toiminut vuodesta 1987 lähtien Taideteollisen korkeakoulun keramiikka- ja lasitaiteen osaston johtajana näköalapaikalla maailman keramiikkataiteeseen ja -teollisuuteen.

Vuosina 1976-1987 hän toimi sekä suunnittelijana että taide- ja suunnitteluosaston johtajana Arabialla ja sai vuonna 1978 Valtion taideteollisuuspalkinnon Arabialle suunnittelemastaan Kokki-uunivuokasarjasta.

Yli-Viikari on merkittävä vaikuttaja keramiikka- ja lasitaiteen alalla nykyisen toimenkuvansa kautta. Hän toimii sekä johtajana että jäsenenä monissa keramiikka- ja lasimateriaaleihin ja muotoiluun liittyvissä kehitysprojekteissa. Näiden lisäksi hän on aktiivinen jäsen lukuisissa keramiikka- ja lasitaiteen yhdistyksissä.

Hänen perusajatuksena suunnittelulle toimii ajatus ’tarkoituksenmukaisuus on kauneutta’.

Tuote- ja suositushintatiedot:

UUTUUS Uunikokki vuoka 2 l, kulmikas 26,80 €

UUTUUS Uunikokki vuoka 0,5 l, kulmikas 20,90 €

Uunikokki lasagnevuoka 3,5 l kulmikas 34,90 €

Uunikokki vuoka 1,5 l, pyöreä 24,90 €

Uunikokki vuoka 2 l, pyöreä 28,90 €

Annosvuoka 0,2 l, pyöreä 10,90 €

Piirakkavuoka 28 cm 28,90 €

Toimitukset lokakuun alku 2012.

 

Author Since: Aug 08, 2012

Related Post