Sisustus & Kalusteet

Katin sisustusnavetta: Navetta kertakäyttökulttuuria vastaan

Lojuuko nurkissasi mummin kaunis jalkalamppu, joka ei enää valaise, mutta et tiedä minne sen voisi viedä korjattavaksi? Onko perintöpöytä kolhiintunut muutossa ja saanut lasten käsissä uusia värejä pintaansa? Katin sisustusnavetta auttaa. Kati Helanto-Väätänen on koonnut vanhaan navettarakennukseen kädentyön ammattilaisia, jotka antavat huonekaluille ja valaisimille uuden elämän.

Kaksi vuotta sitten Nummelan Lankilassa asuva Kati Helanto-Väätänen toteutti unelmansa muuntaa vanha kotipihan navettarakennus sisustuksen aarreaitaksi. Ajatuksena oli toimia vanhojen sisustusesineiden kirpputorina, vaalia näin vanhaa käyttökelpoista tavaraa.

– Kulutuskulttuurimme oli jo aivan liian kauan perustunut kertakäyttöisyyteen. Perustin Katin sisustusnavetan vastaiskuna tälle kulttuurille.

Kahdessa vuodessa toiminta on laajentunut. Navetta on pullollaan eri aikakausien huonekaluja, astioita, taidetta ja valaisimia. Myös käsityöläiset ovat hyvin edustettuina, löytyy perinteisiä mummon villasukkia, pitsejä, mattoja, istutuslaatikoita ja koreja.

Vanhojen tavaroiden myynti on tuonut mukanaan myös tarpeen korjata ja kunnostaa.

– Laajentuminen on tapahtunut tarpeesta. Myynnissä on mm. vanhoja valaisimia ja oli tarpeen löytää sähköalan ammattilainen, joka osaisi uudelleen johdottaa lamput turvallisiksi ja tämän päivän standardin mukaisiksi. Ammattilainen löytyikin läheltä. Siskoni mies sähkömies Martin Woodbridge hoitaa nykyään asiakkaittemme lamput. Palvelu on otettu ilolla vastaan ja usein kuulenkin asiakkaiden kehuvan, että vihdoin saavat nurkassa lojuneen kauniin valaisimen käyttöön.

Myös kauan kaivatut puusepät aloittivat toimintansa navetassa keväällä. Nyt vanhat pöydät ja tuolit saavat uuden elämän Puusepänliike Hannukka&Laine Oy:n poikien käsissä. Yhteistyörinkiin kuuluu myös Vuorenpeikon pajan seppä Simo Oksa ja verhoilualan yrittäjän kanssa on yhteistyö keskustelun alla.

Keväällä navetan palvelutarjonta laajeni kahvilatoiminnan alkaessa. Juhlapalvelu Casalenin Inka Palmu tarjoilee Navettakahvilassa itse tehtyjä kakkuja ja piirakoita kahveineen sekä päivän keiton.

– Kahvilatoiminnan alkaminen on ollut merkittävä lisä navetan toimintaan. Nyt asiakkaamme voivat huilia ostosten lomassa kakun ja kahvin ääressä. Aurinkoterassi on ollut kesällä kovassa käytössä, iloitsee Katin Helanto-Väätänen.

Katin sisustusnavetta on selvästi löytänyt paikkansa, asiakaskuntansa ja hengenheimolaisensa vallitsevassa kertakäyttökulttuurissa. Ehkä vanhaa kannattaakin vaalia, käsityöläisiä tukea, korjata ja kunnostaa, uuden ostamisen sijasta.

Katin sisustusnavetta -kierrätettyjä sisustusaarteita ja -ideoita.

Author Since: Aug 08, 2012

Related Post