Näyttelyilmoitus, Seminaarit & Tapahtumat

Habitare paneutuu ikääntyvän yhteiskunnan designiin

habitaren_ahead-designalu.64d428fa-792b-4262-a92a-5aaf9a6b72f6-main_image

Huonekalu-, sisustus- ja designtapahtuma Habitaren seminaariohjelmassa syyskuussa pureudutaan muun muassa muotoiluun ikääntyvässä yhteiskunnassa. Messujen Ahead!-designalueen teema “yhteispeli” kannustaa ottamaan osaa moniin demoihin ja työpajoihin.

Proud Age -liikkeen yhdessä Avaavan kanssa järjestämä Design ikääntyvässä yhteiskunnassa -seminaari messujen avajaispäivänä 18.9. luo intensiivisen katsauksen designin merkitykseen ja mahdollisuuksiin ikääntyvässä yhteiskunnassa. Seminaarissa kuullaan puheenvuoroja ja näkökulmia alansa huipuilta. Tulevaisuuden designista ja visioistaan kertovat mm. vuoden 2011 sisustusarkkitehti Vertti Kivi, vanhuustalouden guru Alf Rehn Åbo Akademista sekä Design for All Europen presidentti Finn Petrén.

Seminaarista starttaa myös messuille helsinkiläisten eläkeläisekonomien Ikäpartio, joka raportoi, mitä sisustamisen alueelle tarvitaan, mitä puuttuu, mikä on hyvää ja mitä halutaan.

Ikäpuku, demorata, aistiklinikka ja korjausklinikka

Ahead!-designalueella on kaksi Creative Space -työpajatilaa, joista toista isännöi Avaava. Tavoitteena on luoda uusia ideoita ja ajatuksia esteettömään sisustukseen ja tuotemuotoiluun.

Avaavan työpajassa haetaan käyttäjien näkemyksiä ja herätetään kiinnostusta tilojen kehittämiseen Design for All -näkökulmasta. Keskiviikon ja torstain teemana on ikääntyminen. Poikkiammatilliset työryhmät miettivät ikääntyneiden erilaisia asumismuotoja ja visualisoivat tulevaisuuden senioriasumista.

Torstain työpajan tuotos tähtää todelliseen Tilatekoon, joka toteutetaan senioreita palvelevaan kohteeseen. Osallistaviin työpajoihin kutsutaan ennalta valittu poikkiorganisatorinen joukko. Työpajojen tuotoksia esitetään Avaavan Facebook-sivulla. Työpajassa on käytössä Avaavan Agedemonstraattori eli ikäpuku, jonka suunnittelijat voivat pukea päälleen ja itse kokea iän mukanaan tuomat haasteet.

Perjantaina messukävijät pääsevät kokemaan liikkumisen esteitä Invalidiliiton demoradalla. Lauantain aistiklinikalla kävijät voivat kokeilla aistien maailmaa. Kävijöille konkretisoidaan hyvä kuunteluympäristö ja selkeän näköympäristö. Aistiklinikalla lanseerataan ääniympäristöä parantava suunnittelukilpailu ja konsultoidaan ääniympäristön suunnittelussa. Aistiklinikka järjestetään yhteistyössä Kuuloliitto ry:n kanssa.

Sunnuntaina Avaava ja Proud Age keräävät seniorien asumisen unelmaseinää ja tulevaisuuden toiveita asumiseen liittyen. Paikalla on myös korjausklinikka, jossa vastataan seniorien asunnonmuutostöihin liittyviin kysymyksiin.

Motivan työpajassa elinkaaritarkastelua

Motiva Oy järjestää yhteistyössä eri toimijoiden kanssa ohjelmaa Life cycle -työpajassa, jossa valotetaan elinkaariajattelun näkökulmia. Avajaispäivänä keskiviikkona 18.9. teemana on ”Miten viestiä vastuullisesti tuotteen koko elinkaaresta?”

– Kestävän kehityksen tarkasteluissa syntyy runsaasti tietoa, kun tarkastellaan tuotteen tai palvelun taloudellisia, ympäristöllisiä ja sosiaalisia näkökulmia. Viestinnässä ei aina ole käytettävissä koko tuoteketjun kattavia, luotettavia lähdeaineistoja, ja viestintä on siksi haasteellista. Työpaja on suunnattu eri organisaatioissa toimiville viestinnän toteuttajille, sanoo tuotelähtöisen ympäristöjohtamisen asiantuntija Riitta Lempiäinen Motivasta.

Torstaina 19.9. julkisille hankkijoille suunnattu Life cycle -työpaja paneutuu tekstiilien ympäristönäkökohtiin havainnollisesti ja esittelee tekstiilien ympäristönäkökohtia huomioiden tuotteen koko tuoteketjun (raaka-aineet, eri valmistusvaiheet, raaka-aineiden ja tuotteiden kuljetukset, tuotteiden käyttö ja käytön jälkeinen käsittely). Ohjelmaa järjestetään yhteistyössä tekstiilialan oppilaitosten ja asiantuntijoiden kanssa.

Seminaari puutuotteen mahdollisuuksista

Puutuotteen mahdollisuudet -seminaarissa perjantaina 20.9. tarkastellaan puutuotteen kestävyyttä huomioiden tuotteen koko elinkaari. Motivan koordinoima seminaari näyttelyalueella, Ahead!-alueen Areenalla, on suunnattu erityisesti suunnittelijoille ja valmistajille. Seminaari tukee ja laventaa samalla ekologista muotoilua esittelevän Ecodesign-erikoisnäyttelyn puuteemaa. Seminaarissa kehittämispäällikkö Markku Karjalainen kertoo Suomen metsäalan strategisesta ohjelmasta ja Kari Soljamo Isku Oy:stä puutuotteen tuoteketjun hallinnasta.

Ecodesign seminaarin jälkeen Life cycle -työpajassa suunnittelijat kertovat ja esittelevät suunnittelemiensa tuotteiden syntyhistoriaa ja toiminnallisuutta. Työpajaan osallistuvilla on mahdollisuus myös testata tuotteen toiminnallisuutta käytännössä ja keskustella suunnittelijoiden kanssa tuotteen ominaisuuksista.

Viikonloppuna suunnistetaan

Viikonloppuna messuyleisöä kannustetaan miettimään, miten tuotteet ja palvelut toteuttavat kestävän kehityksen periaatteita. Lauantaina ja sunnuntaina messukävijöillä on mahdollisuus osallistua ”Ympäristökriteerit tutuksi -suunnistukseen” ja etsiä esitettyjen asioiden käytännön toteutumista messuosastoilla. Tarkasteltavat asiat pohjautuvat huonekalujen ja tekstiilien ympäristömerkkien kriteereihin. Suunnistustapahtuman käytännön toteutuksesta vastaa Ympäristömerkintä.

Suomen suurin huonekalu-, sisustus- ja designtapahtuma Habitare Helsingin Messukeskuksessa 18. – 22.9.2013.

Messut avoinna: ammattilaisille:18.–19.9. klo 10–18, yleisölle: 20.9. klo 10–19, 21.–22.9. klo 10–18. Liput: Aikuiset 16 €/hlö, lapset (7-15 v.), eläkeläiset, varusmiehet, opiskelijat 10 €/hlö, perhelippu (max. 2 aikuista ja alle 16 v. lapset) 37 €, kokoaikalippu aikuiset 30 €, lapset, opiskelijat, eläkeläiset, ym. 20 €. Alle 7-vuotiaat ilmaiseksi. Alle 12-vuotiaat vain aikuisen seurassa.

Perjantaina 20.9. opiskelijat ja opettajat pääsevät messuille erikoishintaan 6 €/hlö. Erikoishintaiset pääsyliput ainoastaan Messukeskuksesta. Edun saa kassalla opiskelijakorttia tai oppilaitoksen opiskelutodistusta esittämällä. Muina päivinä opiskelijalippu maksaa 10 €.

Sisäänpääsy ammattilaiskutsulla (arvo 30 €) veloituksetta, edellyttää rekisteröitymistä ennakkoon netissä tai paikan päällä tapahtuman aukioloaikoina.
www.habitare.fi

Author Since: Aug 08, 2012

Related Post