Veltosta teinistä ahkera opiskelija – näin sisustat lukiolaisen huoneen
- by kerttuvali
- 11 years ago
- 0 comments
Jokainen vanhempi haluaa lastensa pärjäävän hyvin koulussa, vaikka jälkikasvu olisikin jo ylittänyt peruskouluiän. Koulutehtäviä ei voi tehdä kenenkään puolesta, mutta opiskeluympäristön voi laittaa mahdollisimman hyvään kuosiin. Tärkeimmät elementit teinin huoneessa ovat toimiva työpiste sekä vuode, jossa saa napattua kunnolliset yöunet.
Millainen on hyvä työpöytä?
Työpöydälle kertyy ajan mittaan tietokoneen lisäksi kaikenlaisia papereita, kansioita ja muuta sälää. Pöydän onkin hyvä olla niin tilava, että tietokone ja kansiot mahtuvat näppärästi vierekkäin.
– Pöytä pitää tietysti suhteuttaa huoneen kokoon: haravavaraston kokoiseen huoneeseen ei ole järkeä sulloa valtavan isoa pöytää, muistuttaa aluepäällikkö Minna Timonen JYSK:stä.
Pöydän kylkeen tai alle kuuluu olennaisena osana hylly, laatikosto tai jokin muu säilytyskaluste, johon ylimääräiset tavarat saa helposti siivottua pöydältä.
– Jos pöydän siivoamisessa pitää nähdä ylimääräistä vaivaa, homma unohtuu ja pöytä alkaa hyvin pian muistuttaa lastattua laivaa. Myös tietokoneen, latureiden ja muiden laitteiden johdoille voi hankkia säilytyslaatikon siksi aikaa, kun niitä ei tarvita.
Jotta opiskelijan ei tarvitse kyyköttää epämukavasti jakkaralla, työpöydän kaveriksi on syytä hankkia kunnollinen työtuoli. Säädettävän korkeuden ja selkänojan sekä tukevien käsinojien ansiosta pitkätkin opiskelumaratonit sujuvat ilman ylimääräisiä kolotuksia ja jumeja. Tuoli kannattaa ostaa vasta, kun pöydän mitat ovat tiedossa, jotta se on sekä sopivan korkuinen että sopivan levyinen pöytään nähden.
Hyvin nukkunut opiskelija jaksaa päntätä
Puurtamisen vastapainoksi opiskelija tarvitsee myös kunnon yöunet. Nuori keho kasvaa vielä, joten patjan on tuettava niskan ja selän lisäksi koko kroppaa. Lukio- ja ammattikouluikäinen tarvitsee jo aikuisten kokoisen vuoteen.
– Jos vuode on rimpula lastensänky, teini ei jaksa opiskella, vaikka työpiste olisi kuinka toimiva tahansa. Hyvän patjan lisäksi tarvitaan myös hyvä tyyny, joka tukee päätä ja niskaa oikeaan asentoon. Korkein ja pullein mahdollinen tyyny ei siis ole hyvä valinta, sillä se nostaa pään väärään asentoon, Timonen muistuttaa.
Vuode toimii teinin huoneessa usein myös sohvana, joten päiväsaikaan sen voi peittää kauniilla päiväpeitolla ja kuorruttaa tyynyillä. Jos päiväpeiton levittäminen tuppaa unohtumaan, kannattaa satsata kauniisiin lakanoihin ja varmistaa, että täkki on riittävän napakka kestääkseen päällä istumisen.
Harrastusvermeille kaappitilaa
Työhuoneen, makuuhuoneen ja olohuoneen lisäksi lukio- ja ammattikouluikäisen huone on usein myös varastotila kaikenlaisille harrastustarvikkeille. Esimerkiksi jääkiekkoon, futikseen tai ratsastukseen tarvittavat varusteet pysyvät harvoin eteisen kaapissa, joten niille on järkevää järjestää tilaa omaan huoneeseen.
– Itse harrastin aikoinani lentopalloa, ja tossujen ja pallojen piti ehdottomasti olla omassa huoneessa. Muutenhan joku olisi voinut ottaa ne tai siirtää niitä, tai herrajumala jopa siivota, nauraa aluepäällikkö Minna Timonen JYSK:stä.
Älä unohda sisustaa
Vaikka työpiste ja vuode olisivat kuinka toimivia tahansa, kannattaa uhrata pari ajatusta myös sisustamiselle, jotta huone ei muistuta pelkillä mööpeleillä kalustettua selliä. Kun huoneen yleisilme pysyy rauhallisena, opiskeluun pystyy keskittymään kunnolla ilman, että ajatus ja katse harhailevat.
– Esimerkiksi liian kirjava väritys tekee huoneesta helposti levottoman, joten kannattaa soinnuttaa seinät, isoimmat tekstiilit ja kalusteet samansävyisiksi. Ja jotta vaikutelmasta ei tule liian tylsää, voi valita piristeeksi yhden tai kaksi tehosteväriä. Niitä voi käyttää vaikkapa kansioissa, paperitelineissä ja koriste-esineissä, Timonen neuvoo.
– Myös valaistuksella voi leikitellä, kunhan työpiste on valaistu kunnolla. Työvalaisimen pitää olla säädettävä ja tarpeeksi kirkas niin, ettei tietokoneen näppäimistöä ja kaikkia papereita tarvitse tihrustella pimeässä.