Valaisimet

Luminord-kilpailun palkinnot Simo Serpolalle, Miia Suville ja Markus Sokolnickille

70423e04-28a1-498a-b8db-b1bae59e9c6a-main_image
LUMINORD 2014 -palkinnon voitti Simo Serpolan työ ”Trefoil”.
Luminord-valaisinsuunnittelukilpailun 2014 tehtävänä oli suunnitella kodin valaistukseen soveltuva muotokieleltään yhtenäinen valaisinsarja tai yksittäinen valaisin. Suomen Messusäätiön lahjoittaman 5 000 euron LUMINORD 2014 -palkinnon sai Simo Serpola työllään ”Trefoil”. Sähköturvallisuuden edistämiskeskuksen lahjoittaman STEK-nimikkopalkinnon, myös arvoltaan 5 000 euroa, voitti suunnittelijaduo Miia Suvin ja Markus Sokolnickin ehdotus ”Flow”. Palkinnot jaettiin ValoLight-tapahtumassa Messukeskuksessa 10.9.2014.

Muotoilijaksi Lahden Muotoiluinstituutista valmistunut ja parhaillaan lopputyötään Aalto-yliopiston taideteollisen muotoilun osastolle tekevän Simo Serpolan Trefoil-valaisinsarja koostuu kattovalaisimesta sekä matalasta ja korkeasta lattiavalaisimesta. Valaisinsarjan puuosat on valmistettu UPM Grada -materiaalista ja sen valonlähteenä on käytetty tehokkaita led-moduuleita. UPM Grada on lämpömuovattava puumateriaali, joka on suunniteltu helpottamaan ja tehostamaan muotopuristusprosessia. Teknisenä tukena valaisimen ohjattavan led-moduulin suunnittelussa on toiminut oululainen Valopaa Oy.

Tuomaristo kiitti erityisesti valaisimen kotiympäristöön sopivaa kaunista, skandinaavisen selkeää ja klassista muotokieltä.  Kyseessä on pitkälle kehitelty, tekniikaltaan hyvä ja teollisesti toteutettavissa oleva tuoteperhe, jossa eri valaisintyypit on mietitty yhteensopiviksi toistensa kanssa. Valonlähteenä käytetty led-moduuli on energiatehokas ja myös valaisimen ohjattavuus on huomioitu. Valaisin on esteettisesti ansiokas ja sillä on kansainvälistä potentiaalia.

Graafisia valoteoksia Flow-valaisimella

STEK-nimikkopalkinnon saanut Flow koostuu led-nauhavalonlähteellä varustetuista muotoonhitsatuista epäsuoraa valoa antavista metalliprofiileista, joita voidaan käyttää joko yksittäisinä valaisimina tai yhteen liitettynä valaisinsarjana. Teollisten muotoilijoiden Miia Suvin ja Markus Sokolnickin suunnittelun lähtökohtana oli seinävalaisin, jota voisi tarpeen mukaan jatkaa ja joka toimisi sekä katossa että seinällä. Flow-valaisimessa pääasiassa on käytännöllinen ja kaunis valo, ei pelkkä valaisimen kuori.

Tuomariston mieleen Flow jäi rohkealla ja särmikkäällä muotokielellään. Valaisin on valmistusteknisesti yksinkertainen ja sopisi hyvin julkisenkin tilan katseenvangitsijaksi. Profiileja ketjuttamalla on mahdollista luoda erilaisiin tiloihin graafisia valoteoksia. Ledinauhavalonlähteellä varustettu epäsuoraa valoa antava valaisin ei sovellu yleisvalaistukseen, mutta sopii hyvin monipuolisten tilojen sisustusvalaisimeksi.

Kunniamaininta Ilari Nummelle

Luminord- ja STEK-palkintojen lisäksi palkintolautakunta jakoi kunniamaininnan muotoilija Ilari Nummen työlle ”Kurki”. Nummi kertoo etsineensä kotiinsa modulaarista sarjaan kytkettävää plafondia, joka tuottaa hyvää ja häikäisemätöntä valoa eri tunnelmien luomiseksi ilman muutoksia olemassa oleviin sähkö- tai kattorakenteisiin.

Tuomaristoa viehätti valaisimen modulaarinen konsepti, oled-tekniikan käyttö sekä moderniin kotiin sopiva lennokas muotokieli. Tuomariston mielestä valaisin olisi parhaimmillaan suurena kurkiparvena.

Tavoitteena uudet valaisinratkaisut

Luminord – Nordic Luminaire Design Competition -valaisinsuunnittelukilpailu järjestettiin nyt seitsemännen kerran. Kilpailun tavoitteena on löytää uusia, korkeatasoisia valaisinratkaisuja ja näin kehittää alan teollisuudelle uusia valaisininnovaatioita ja -tuotteita. Tänä vuonna kilpailun teema oli innostava, sillä tuomaristo sai arvioitavakseen 52 ehdotusta. Kilpailun järjestäjät ovat Sähkösuunnittelijat NSS ry, Suomen Valoteknillinen Seura ry, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry ja Sähköteknisen Kaupan Liitto ry yhteistyössä Teollisuustaiteen liitto Ornamo ry:n kanssa.

Palkintolautakuntaan kuuluivat tuomariston puheenjohtajana toiminut toimitusjohtaja Juha Kiviniemi (Yhtyneet Insinöörit Oy / Sähkösuunnittelijat NSS ry ja Sähköturvallisuuden Edistämiskeskus STEK ry), muotoilun tuotepäällikkö Mikko Rikala (SITO Oy / Teollisuustaiteen Liitto Ornamo ry, TKO ry), asiantuntija Veli-Pekka Vitikka (Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry), toimitusjohtaja Peter Ruokonen (Cariitti Oy / Suomen Valoteknillinen Seura ry), sisustusarkkitehti Tatu Ahlroos (TCD-taking care of design / Teollisuustaiteen Liitto Ornamo ry, SIO ry) sekä valaistuksen johtaja Ralf Klenberg (Onninen Oy / Sähköteknisen Kaupan Liitto ry).

Kilpailussa palkitut työt ovat esillä Messukeskuksessa 10. – 14.9. järjestettävässä ValoLight-tapahtumassa osastolla 6t138.

Suomen Messusäätiö rahoittaa joka vuosi sadoilla tuhansilla euroilla palkintoja suomalaisen elinkeinoelämän edistämiseen. Näitä ovat Luminord-palkinnon lisäksi muun muassa Tasavallan Presidentin kansainvälistymispalkinto ja Kaj Franck -muotoilupalkinto.

Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK ry toimii sähköturvallisuuden ja siihen läheisesti liittyvien tehtäväalueiden edistämiseksi ja kehittämiseksi Suomessa. STEK tukee apurahoin erityisesti sähköalan standardisointi- ja muuta ohjeistotyötä, energiansäästöä, toimialan ympäristökysymysten selvittämistä ja kansainvälistymistä sekä koulutus ja tutkimustyötä. www.stek.fi

Author Since: Aug 08, 2012

Related Post