Artek

Artek esittelee 124°-peilit, Aalto-riippuvalaisimen ja Zebra-tekstiilejä Maison & Objet -messuilla

Artek_lamppu.135816

Artek esittelee Daniel Rybakkenin uuden 124°-peilisarjan tänään alkaneilla Pariisin Maison & Objet -messuilla. Samassa yhteydessä lanseerataan uusi versio Alvar Aallon Kultakello-nimellä tunnetusta A330S-riippuvalaisimesta sekä uusi Zebra-tuoteperhettä täydentävä tekstiilimallisto.

124°-peilit

Norjalaisen Daniel Rybakkenin suunnittelema uusi 124°-sarja koostuu kolmesta erikokoisesta seinälle kiinnitettävästä tai vapaasti seisovasta peilistä, joille on leimallista peittelemätön veistoksellisuus. Peilin puoliskot ovat 124 asteen kulmassa toisiinsa ja synnyttävät siten yllättävän kaksipuolisen heijastuksen ympäröivästä tilasta. Kiillotetusta teräslevystä valmistetut peilit ovat toiminnallisia, arkikäyttöön tarkoitettuja tuotteita. Peilistä on kolme eri versiota, joista yhdessä on myös sisäänrakennettu puinen hylly. Peileillä on käyttökohteita loputtomiin: niitä voi käyttää niin eteisessä, makuuhuoneessa kuin kylpyhuoneessa, ja ne korostavat muodollaan ja laadullaan mitä tahansa seinää. Niitä voi lisäksi käyttää myös vapaasti seisovana pöydällä, hyllykössä tai horisontaalisella tasolla.

124°-peilit edustavat uutta vaihetta Rybakkenin mittavassa luonnonvalon ja heijastusten tutkimuksessa. Niiden voimakas muoto antaa seinälle uuden ilmeen tuoden siihen mielenkiintoisia peilikuvia ja valon heijastuksia.

Riippuvalaisin A330S ”Kultakello Savoy”

Aino ja Alvar Aalto saivat sisustettavakseen helsinkiläisen Savoy-ravintolan, ja Alvar Aalto suunnitteli vuonna 1937 riippuvalaisimen A330S, joka sai pian lempinimekseen Kultakello. Valaisin edustaa Aallolle tyypillistä sulavaa estetiikkaa. Se luo kullanhohtoisia heijastuksia ja antaa lämmintä valoa. Koska ravintolan avajaisista on kulunut 80 vuotta, Artek juhlistaa yhtä Aallon rakastetuimmista esineistä esittelemällä Kultakellosta uuden version.

“Kultakello Savoy” on vakiomallisen valaisimen tavoin valmistettu yhdestä yhtenäisestä messinkikappaleesta, mutta sen ulkopintaa ei ole pinnoitettu. Näin ollen pinnan luonnollinen hapettuminen alkaa heti valmistuksen jälkeen ja ikääntymisprosessi tuottaa siihen kauniin patinan. Sisäpinta on kiillottamatonta messinkiä, joka heijastaa lämpimämpää valoa kuin muut saman tuoteperheen valaisimet. Kultakellossa on tyylikäs, yhtenäisestä messinkilevystä valmistettu kattokuppi ja musta tekstiilipäällysteinen johto, jollaiset löytyvät Ravintola Savoyn valaisimista tänäkin päivänä. Se muistuttaa läheisesti Aaltojen aivan ensimmäisiä valaisinversioita ja ikääntyy ajan myötä arvokkaasti.

Zebra-tuoteperhe

Kankaat olivat Aino ja Alvar Aallolle olennainen osa arkea, ja ne ovat olleet merkittävässä roolissa Artekin design-filosofiassa alkuajoista tähän päivään saakka. Zebra-kangas on klassikko, jonka Aino Aalto keksi Euroopan matkoillaan. Sitä käytettiin Artekin sisustuksissa jo 1930-luvulla. Visuaalisesti vaikuttava Zebra-kangas tuntuu ihanan pehmeältä ja tuo sisustukseen villin luonnon tunnelmaa. Nykyisin villa- ja puuvillapohjaista kangasta kudotaan Saksassa vain Artekin käyttöön.

Maison & Objetin Zebra-uutuuksiin sisältyy kaksi erikokoista pussukkaa, joissa voi säilyttää henkilökohtaisia tavaroita tai vaikkapa iPadia, sisätaskullinen, nahkahihnallinen laukku ja istuintyyny. Lisäksi Zebra-tuoteperheeseen kuuluu tyynynpäällisiä ja Zebra-kuvioitu Artekin 75-vuotisjuliste.

 

Artek Maison & Objet -messuilla Pariisissa

8.–12.9.2017
Paris Nord Villepinte
Avoinna: perjantaista maanantaihin 9.30–19.00, tiistaina 9.30–18.00.
Halli 7, osastot B2–Cl

Author Since: Aug 08, 2012

Related Post