Artek

Artek tuo myyntiin kaksi Aino ja Alvar Aallon klassikkovalaisinta

Pendant-Light-AMA-500-green_brass-light-on_.164538

Tänä syksynä Artek ottaa uudelleen tuotantoon kaksi valaisinklassikkoa: Aino Aallon suunnitteleman AMA500- ja Alvar Aallon A201-mallin. Kummankin valaisimen valkoiset messinkidetaljoidut versiot pääsevät osaksi Artekin vakiokokoelmaa. Uudelleenlanseerauksen kunniaksi malleja valmistetaan myös rajoitettu värillinen erä. Sävyt on valittu Villa Mairean ja Aaltojen oman yksityiskodin valaisimista, ja värillisiä valaisimia saa ostaa niin kauan kuin varastoa riittää. Molemmat valaisimet ovat saatavana marraskuun alusta alkaen.

Riippuvalaisin AMA500

Aino Aallon vuonna 1941 suunnittelema riippuvalaisin AMA500 on edelleen käytössä kirjaston valaisimena Villa Maireassa, jota pidetään yleisesti yhtenä 1900-luvun arkkitehtuurin mestariteoksista. Alvar ja Aino Aalto suunnittelivat Villa Mairean vuosina 1938–1939 Maire ja Harry Gullichsen kodiksi. Pariskunta tunnetaan taiteen keräilijöinä ja suosijoina. Maire Gullichsen on myös yksi Artekin perustajista. Aaltojen ja Gullichsenien yhteistyön tuloksena syntyi uniikki ja kokonaisvaltainen taideteos, joka täyttää Aaltojen modernin mutta inhimillisen arkkitehtuurin kaikki tavoitteet.

AMA500 valaisee pehmeän lämpimin sävyin. Laakea, teräslevystä valmistettu varjostin suuntaa valon laajasti alaspäin ja sopii siksi yksittäiseksi valaisimeksi ruoka- tai työpöydän ylle. Messinkiheijastimen läpi valo siivilöityy pehmeästi. Varjostimen valkoinen sisäpinta jäljittelee auringonvaloa ja alareuna ehkäisee häikäisyä. Näyttävää AMA500 riippuvalaisinta on saatavana kahtena versiona: valkoisena messinkidetaljein ja rajoitettu erä täyteläisen vihreänä messinkidetaljein. Vihreä valaisin on samanlainen kuin Villa Mairean kirjastossa.

image (3)

Riippuvalaisin A201
Monet Alvar Aallon valaisimista on alun perin suunniteltu tiettyihin rakennuksiin, ja ne on vasta myöhemmin otettu sarjatuotantoon. Suomen talous oli 1950-luvun alussa toipunut sota-ajan koettelemuksista ja rakennusteollisuus eli nousukauttaan. Julkisia rakennushankkeita oli paljon, ja elintaso nousi. Alvar Aalto sai tuohon aikaan monta toimeksiantoa, jotka edistivät valaisintuotantoa.

Pendant-Light-A201-red_brass-light-on_web.164411

Alvar Aalto suunnitteli riippuvalaisimen A201 vuonna 1952 Keski-Suomessa sijaitsevaan Säynätsalon kunnantaloon, jonka suunnittelukilpailun hän voitti vuonna 1949. Vuonna 1952 valmistuneessa rakennuksessa on kolme kerrosta, neljä siipeä, teräsbetonirunko ja 200 000 tiiltä, jotka on poltettu Aallon ohjeiden mukaan. Riippuvalaisin A201 suunniteltiin rakennuksen kirjastoon, joka sijaitsee kunnantalon eteläsiivessä ja palvelee Säynätsalon kuntaa tänäkin päivänä.

Teräslevystä muotoillun A201:n ilme on veistoksellinen, ja valaisin on kaunis katsella sekä valaistuna että ilman valoa. Aallon valaisimille tyypillisesti varjostimen ala- ja yläosan kautta siivilöityvät valonsäteet muistuttavat luonnonvaloa. Riippuvalaisinta A201 myydään valkoisena messinkidetaljoituna vakioversiona, ja myyntiin tulee myös rajoitettu erä tummanpunaista A203-valaisimen inspiroimaa versiota, jollainen riippui Aaltojen Helsingin kodin ruokapöydän yllä.

Author Since: Aug 08, 2012

Related Post