Näyttelyilmoitus

Galleria Aarni: Tatu Tuominen – Unelma kaupungista 17.8.2012 – 9.9.2012.

“Hyvä asunto, ennen kaikkea, jos se on oikeassa ja soveliaassa ympäristössä, luo parhaan mahdollisen maaperän yksityisten kansalaisten ja lopulta siis myös koko yhteiskunnan sopusuhtaiselle kehitykselle. Huonot asunto-olot sen sijaan tuovat mukanaan mitä erilaisimpia yhteiskunnallisia sairauksia, synnyttävät rikollisuutta ja moraalittomuutta, lisäävät alkoholismia ja irtolaisuutta, kaivavat pohjaa kansan terveydeltä, hajoittavat kodit ja saavat aikaan vaikeita lasten ja nuorison huoltoprobleemeja.”

 

– Heikki von Hertzen: Koti vaiko kasarmi lapsillemme, WSOY, 1946

“Tapiola, Otaniemi ja Keilaniemi muodostavat kokonaisuuden, jonka yritysten ja yhteisöjen tiivistyvästä yhteistyöstä odotetaan syntyvän uutta toimintaa ja uusia toimintakulttuureja. Voimavarojen yhdistäminen ja avarakatseinen ote yli toimintarajojen on ainoa tapa vastata yhä nopeammin muuttuvan yhteiskunnan ja toisaalta maailmanlaajuisten haasteiden vaateisiin. – – Suunnittelun ja muotoilun avulla halutaan luoda ihmisille ja yhteisöille terveyttä, hyvinvointia ja onnellisuutta.”

– Espoon Design-pääkaupunkivuoden teemat -esite, 2012

 

Kaikkina aikoina on ollut asumisen ideaali – ihannekaupunki. Se on ratkaisu kunkin aikakauden ongelmiin, jotka ovat usein tiivistyneet ajatukseen nykyhetken alati kiihtyvästä elämänrytmistä. Antiikin aikana unelmakaupunki oli Priene, jossa toteutettiin filosofi Aristoteleen ajatus siitä, että keskeisimmällä sijalla tuli olla politiikka ja kulttuuri. Toisen maailmansodan jälkeen ihanne oli puutarhakaupunki, joka luotiin perhe-elämän ja luontosuhteen pohjalta. Nyt se voisi olla vaikkapa World Design Capital, jossa muotoilu ja yritysmaailman tarpeet nousevat pääosaan.

Sodanjälkeisen puutarhakaupunki-ideologian pohjalta on syntynyt Tapiolan kaupunginosa, jossa tämä näyttely ja galleria sijaitsevat. Galleriaan rakentamani unelmakaupunki häilyy saavuttamattomina jälkikuvina ja varjoina. Se merkitsee jokaiselle eri asioita ja on jatkuvassa muutoksen tilassa.

Näyttelyn teokset on tehty leikkaamalla ja liimaamalla, maalia sivelemällä ja suihkuttamalla sekä epoksilakkaa valamalla. Teosten innoittajina ovat olleet Espoon Kaupunginmuseon valokuvakokoelman kuvat Tapiolasta.

– – –

Tatu Tuominen (s.1975) on helsinkiläinen kuvataiteilija, jonka teoksia on viime vuosina ollut esillä muun muassa Mäntän kuvataideviikoilla, Taidemuseo Meilahdessa, Art + Shanghai -galleriassa Shanghaissa, Porin taidemuseossa sekä Nykytaiteenmuseo Kiasmassa. Seinämaalauksissaan, paperileikkauksissaan sekä sekatekniikkateoksissaan Tuominen käsittelee muistia ja muiston rakennetta sekä rakennettua ympäristöä. Tuominen opettaa Kuvataideakatemiassa ja hänen teoksiaan on muun muassa Suomen valtion sekä Helsingin ja Jyväskylän taidemuseoiden kokoelmissa.

– – –

Kiitokset Alfred Kordelinin yleiselle edistys- ja sivistysrahastolle sekä Oskar Öflundin säätiölle näyttelyn tukemisesta, Grégoire Rousseaulle korvaamattomasta teknisestä avusta, Päivikki Kalliolle, tutkija Sari Piiraiselle Espoon kaupunginmuseosta sekä Kai R. Lehtoselle, Teuvo Kanervalle, Asuntosäätiölle sekä Seppo ja Arja Saariselle valokuvien käyttöoikeuksista ja Tero Juutille näyttelykutsun suunnittelusta.

 Näyttelyn Sivuille  —->

Author Since: Aug 08, 2012

Related Post