Uutiset

Pisaroiden leikkiä jo puoli vuosisataa: Oiva Toikan rakastettu sarja täyttää tänä vuonna jo 50 vuotta

Kastehelmi group 2a

Oiva Toikan rakastettu sarja täyttää tänä vuonna jo 50 vuotta ja jatkaa kulkuaan yhtenä Iittalan rakastetuimmista sarjoista.

1960-luvun alkupuolella Nuutajärvellä uudistettiin puristelasimallistoa. Vasta tehtaalla aloittanut suunnittelija Oiva Toikka sai tehtäväkseen kehittää ajan hengen mukaan koristeellista puristelasilautasta, sillä sileä pinta puristelasissa on teknisesti vaativa ja pohjarengaskin näkyy ikävästi lasin läpi.

Tuotannon tekniset haasteet inspiroivat ennakkoluulotonta Oiva Toikkaa jo tuolloin. Kokeilut muottiin kaiverrettujen pisarakuvioiden kanssa loivat lasiin uudenlaisen pintastruktuurin. Nyppypinta sai valon leikkimään kolmiulotteisen pinnan heijasteissa ja oikein sijoitettuna rivinä se toimii myös pohjarenkaana. Nimeksi valittiin osuvasti Kastehelmi viittaamaan inspiraation lähteeseen, pisaroiden kimmellykseen aamukasteessa.

Kastehelmi group 1b

Alun perin tuotantoon otettiin vuonna 1964 lautanen kahdessa eri koossa. Tulevina vuosina lautasia syntyi lisää eri koossa, sarjaan lisättiin myös mm. kulhoja, kahvikuppi lautasineen, sokerikko, kermakko ja kynttilänjalka. Käytännön miehenä tunnetulle Toikalle sopikin erinomaisesti, että sarjaa on kasvatettu menestyksen myötä.

Sama ajattelu jatkuu vielä tänäkin päivänä: vuonna 2010 Toikan ja Iittalan yhteistyön 50-vuotismerkkipäivän kunniaksi uudelleen tuotantoon otetussa sarjassa oli aluksi lautasia ja kulhoja, mutta Toikka on antanut muodon myös uusille osille: kynttilälyhdylle, jalalliselle kulholle ja kakkutarjottimelle. Eloisa ja herkkä Kastehelmi on vakiinnuttanut asemansa yhtenä rakastetuimmista Iittalan kattaus- ja sisustustuotesarjoista.

Author Since: Aug 08, 2012

Related Post