Uutiset

Artek myytiin sveitsiläiselle huonekaluyhtiö Vitralle: Vitra on ostanut Artekin 6.9.2013.

1005509_644244275594401_384907451_n

Artekin perustivat vuonna 1935 arkkitehti Alvar Aalto ja hänen vaimonsa Aino, taidemesenaatti Maire Gullichsen sekä taidehistorioitsija Nils-Gustav Hahl. Yrityksen radikaalina liikeideana oli harjoittaa huonekalujen kauppaa sekä edistää nykyaikaista asuntokulttuuria näyttelyiden avulla. Artekista on vuosien kuluessa kasvanut ja kehittynyt maailmanluokan designtoimija, jonka ytimessä on yhä säilynyt pohjoismainen muotoilunäkemys, Alvar Aallon tuotteet sekä perustajiensa ideologia.

”Vitra on arvostanut Aaltoa ja Artekia jo vuosikymmenien ajan”, sanoo Vitran omistaja ja hallituksen jäsen Rolf Fehlbaum. ”Tämä suomalainen muotoiluyritys on enemmän kuin sen huonekalumallisto. Se on Vitran tavoin kaupallis-kulttuurinen projekti, alansa edelläkävijä. Vitralle on tärkeää, että Artek voi kehittyä tässä roolissa myös tulevaisuudessa.”

Artek jatkaa omana yhtiönään. Mahdollisia toiminnallisia synergioita tullaan kartoittamaan jatkossa. Vitran vahva toimialaosaaminen tuo lisäresursseja niin valmistuksen, logistiikan ja jakelun osalle.

Artekin toimitusjohtaja Mirkku Kullberg sanoo: ”Kansainvälisyys on ollut selkeä tavoite jo Artekin perustamiskirjassa vuodelta 1935. Tälle areenalle siltojen rakentaminen voi tapahtua kumppanuuksien ja omistusjärjestelyjen kautta. Vitra uutena omistajana tulee olemaan Artekille tuki ja voimavara kasvun ja kansainvälistymistavoitteiden saavuttamiseksi.” Kullberg jatkaa: ”Tämä on hieno tilaisuus suomalaiselle muotoiluteollisuudelle ja iso askel Artekille. Se vie meitä kohti uusia tavoitteita.”

Artekin tuotevalikoiman ytimessä ovat Alvar Aallon designklassikot. Uuden portfoliostrategiansa mukaisesti Artek on laajentanut tuotevalikoimaa ostamalla oikeudet Ilmari Tapiovaaran kalustekokoelmaan sekä solminut yhteistyösopimuksenYrjö Kukkapuron kanssa. Artek tekee yhteistyötä myös useiden kansainvälisten arkkitehtien, suunnittelijoiden ja taiteilijoiden kanssa. Eero AarnioShigeru BanNaoto FukasawaHarri KoskinenJuha LeiviskäEnzo Mari jTobias Rehberger ovat osa Artekin luovaa yhteisöä.

Artekilla on ollut merkittävä rooli pohjoismaisen modernismin tulkinnassa. Perustajiensa radikaalissa hengessä se on etujoukoissa etsimässä tulevaisuuden muotoilun, arkkitehtuurin ja taiteen kehitystä. ”Pohjoismainen design on selvästi tekemässä paluuta samalla kun Aallon työn arvostus on nousussa. Tapiovaara ei ole yhtä tunnettu kansainvälisesti. Hänenkin on korkea aika tulla huomatuksi”, Rolf Fehlbaum toteaa. Vitran ja Artekin kumppanuus perustuu yhteiseen arvomaailmaan.

Artekin omistajana ennen yrityskauppaa oli ruotsalainen yksityinen sijoitusyhtiö Proventus. Myyntipäätöstä joka syntyi 20 vuoden omistajuuden jälkeen, Proventuksen toimitusjohtaja Daniel Sachs valottaa seuraavasti: ”Vitra on ihanteellinen yrityskulttuuri, jossa tietotaito ja teolliset valmiudet nostavat Artekin jälleen uudelle tasolle.”

Vitra toivottaa Artekin tervetulleeksi uutena jäsenenä Vitran perheeseen.

Vitra
Vitra on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista huonekaluyrityksistä. Vitran tuotteet ja konseptit kehitetään Sveitsissä huolellisessa muotoiluprosessissa, jossa yhdistyvät yrityksen tekninen osaaminen ja johtavien kansainvälisten muotoilijoiden luovuus. Vitran päämääränä on luoda tuotteita, joilla on pitkä toiminnallinen ja esteettinen elinkaari. Yritys kehittää älykkäitä, kestäviä ja terveellisiä ratkaisuja toimistoon, kotiin ja julkisiin tiloihin.

Vitra Campuksen arkkitehtuuri, Vitran design-museo, työpajat, julkaisut, kokoelmat ja arkistot ovat kaikki olennaisia osia Vitran kokonaisuutta. Ne antavat Vitralle mahdollisuuden tuoda näkökulmaa ja syvyyttä kaikkeen luovaan toimintaan.

www.vitra.com

Artek
Artek on eettisen muotoilun edelläkävijä jo vuodesta 1935. Yrityksen strategian kulmakivet ovat etiikka, estetiikka ja ekologia. Artekissa tämä merkitsee korkeaa laatua, ajattomia ikoneja ja huomisen arkkityyppejä humaanissa muotoilussa. Artekin mallisto koostuu pohjoismaisen muotoilun mestareiden Alvar Aallon, Ilmari Tapiovaaran, Tapio Wirkkalan, Eero Aarnion ja Juha Leiviskän huonekaluista ja valaisimista. Viimeisin lisäys kokoelmaan ovat Yrjö Kukkapuron tuotteet. Kukkapuron mestariteos, Karuselli-tuoli, lanseerataan markkinoille uudestaan vuoden 2014 alussa. Muotoiluklassikoiden lisäksi Artek lanseeraa myös uuden sukupolven tuotteita Artek Studion puitteissa. Alvar Aallon kalustesuunnittelu on tulkinta pohjoismaisesta modernismista, jonka pääraaka-aineena oli suomalainen koivu. Puu ja funktionaalisuus ovat yhdessä vahvoja nimittäjiä Artekin mallistolle. Artekin portfolio sisältää maailman kattavimman puukalustekokoelman.

Artekin kansainväliset myyntikonttorit toimivat New Yorkissa, Berliinissä, Tukholmassa sekä Tokiossa. Yrityksen liikevaihdosta 60 prosenttia tulee kotimaan markkinoilta, missä Artekilla on vahva asema niin kuluttaja- kuin projektimarkkinoiden alueella. Vitran design-klassikot ovat olleet jo vuosia tärkeä osa Artekin kotimaan markkinoiden kokoelmia. Artekilla on Suomessa neljä omaa myymälää sekä kattava jälleenmyyjäverkosto.

www.artek.fi

Proventus
Proventus AB on yksityinen sijoitusyhtiö, joka on toiminut pääomamarkkinoilla Pohjoismaissa ja muualla Euroopassa yli 40 vuoden ajan. Yhtiö perustettiin Tukholmassa vuonna 1969, ja sen omistaja on Robert Weil.

Nykyisin Proventus tarjoaa räätälöityjä luotoitusratkaisuja tarkoin valikoiduille keskikokoisille eurooppalaisille yrityksille, ja yhtiöllä itsellään on myös pieni osakesalkku. Proventus Capital Partnersin kautta yhtiön tavoitteena on olla vahva ja merkityksellinen kehityspääoman lähde ja siten varmistaa, että uskottavilla, toimivilla ja kannattavilla yrityksillä on käytettävissään tarvittavat pääomat.

Viimeisten neljän vuosikymmenen aikana Proventus on pyrkinyt tekemään liiketoiminnasta syvällisempää ja tasapainoisempaa. Yhtiö osallistuu kiinteästi yhteiskunnalliseen kehitykseen tukemalla sellaisia kulttuuri-instituutioita kuten Magasin 3 Stockholm Konsthall, Tukholman juutalainen teatteri ja israelilainen Batsheva Dance Company.

Proventus on myös aktiivisesti mukana useissa rahastoissa, jotka toimivat kestävän, tasa-arvoisen ja oikeudenmukaisen yhteiskunnan kehittämiseksi, kuten Berättarministeriet, Glasshouse Forum ja Culture without Borders.

www.proventus.se

Author Since: Aug 08, 2012

Related Post