25. kerran järjestettävä Habitare esittelee kotien ja julkitilojen sisustustrendit ja uudet tuotteet. Esillä on niin huonekaluja, sisustusmateriaaleja, keittiöitä ja kylpyhuoneita kuin valaisimia, astioita ja taidettakin. Viime vuonna messuilla vieraili lähes 55 000 kävijää.
Erikoisnäyttelyt antavat vaihtoehtoisia tapoja lähestyä sisustamista. TrashDesign -näyttely osoittaa mihin kaikkeen romu- ja kierrätystavara taipuu. EcoDesign -näyttelyn esineissä on mietitty elinkaarta aina valmistuksesta käyttöön ja kierrätykseen. Ahead!-designalue esittelee uusinta muotoilua ja innovatiivisia sisustusratkaisuja. Alueen teema kannustaa tänä vuonna ottamaan erilaisia tiloja haltuun ja määrittelemään uudelleen kodin ja työn sekä yksityisen ja yhdessä tekemisen tiloja.
Uusien innovaatioiden ahead!
Ahead!-alueen arkkitehtuurista vastaa COM-PA-NY eli suunnittelija-tuottaja työpari Aamu Song ja Johan Olin. Palamattomasta reikävinyylistä rakennettu kuviteellinen kaupunkitila kohoaa yli 13 metrin korkeuteen ja on 5 metriä leveä. Tavoitteena on tarjota messukävijälle kokemus kaupungin torista, jossa on erilaisia tapahtumia messujen ajan. Ahead!-alueen konseptointivastuussa toimii jo toista kertaa suunnittelutoimisto Muotohiomo.
Uusien kykyjen areena, Protoshop, esittelee innovatiivista nykymuotoilua ja sen tekijöitä sekä etsii tuotteille valmistuskanavia. Alueella nähdään suomalaisten ja Suomessa toimivien muotoilijoiden uusia töitä. Alueen tuottajana toimii Imu Design yhdessä Messukeskuksen kanssa.
Kävijät pääsevät itse innovoimaan ahead!in työpajoissa. Muun muassa Toimiva kaupunki -projektin pajassa yleisö voi yhdessä kaupunkisuunnittelijoiden kanssa suunnitella mahdollisimman toimivaa ja saavutettavaa kaupunkia. Toimiva kaupunki -hanke kehittää muotoiluun liittyvää osaamista julkisten palveluiden suunnittelussa.
EcoDesignissä pohditaan tuotteen elinkaarta
EcoDesign-näyttelyn tämän vuoden teema on elinkaariajattelu. Mukana on 60 eri materiaaleista valmistettua työtä: huonekaluja, valaisimia ja jopa hyönteisterraario. Näyttelyn on kuratoinut suomalainen arkkitehti Marco Casagrande, joka myös valitsee EcoDesign-palkinnon voittajan. Palkinto on 5 000 euron arvoinen ja sen lahjoittaa Suomen Messusäätiö. Näyttelyn tuottajana on mainostoimisto Valo ja järjestäjänä Messukeskus.
Trash Designissa romu taipuu moneen
Romumuotoilua esittelevän TrashDesign -näyttelyn teema on tänä vuonna Ympäriltä ja kaukaa. Näyttelyn ovat koonneet ja suunnitelleet romumuotoilija Henrik Enbom ja tuottaja Isa Kukkapuro-Enbom. Näyttelyn kolme osaa esittelee romumuotoilua eri kanteilta: itse tehtynä, potentiaalisesti sarjatuotantoon tarkoitettuna ja taiteena.
Trash Design levittäytyy myös ArtHelsinkiin ja Antiikkiin. Antiikissa nähdään, miten vanhat kirjat taipuvat erilaisiksi esineiksi, tilanjakajiksi ja taiteeksi ja ArtHelsingissä nuorten trash-taiteilijoiden installaatioita.
Paracity – nykyaikainen slummi
Habitaressa esitellään ensimmäistä kertaa Suomessa uusi suomalainen innovaatio, laminoidusta puusta valmistettu kaupunkirakenne Paracity. Suomalaisarkkitehdin Marco Casagranden suunnittelema moduulirakenne on esimerkki uudenlaisesta kaupunkisuunnittelusta ja tilan haltuunotosta. Paracity-moduuleita pinotaan päällekkäin ja yhdistellään, moduuleihin rakennetaan asuntoja ja näin tuloksena saadaan uusia kaupunkeja asukkaidensa itse rakentamina. Paracity-kaupunkeja suunnitellaan rakennettavaksi lähivuosina Taiwaniin, Japaniin ja Indonesiaan.
Uusia kykyjä palkitaan Habitaren suunnittelukilpailussa
Habitaren suunnittelukilpailu on muotoilua ja arkkitehtuuria opiskeleville tarkoitettu kilpailu. 13. kerran järjestettävän kilpailun tämän vuoden teema on May Day, jossa tarkoituksena on kehittää kesäisellä piknikillä tarvittavia rakenteita ja esineitä. Kilpailun ensimmäisen vaiheen tuomaristo valitsi viisi finalistityötä, jotka esitellään Habitaressa. Suomen Messusäätiön lahjoittaman kilpailun pääpalkinnon, 10 000 euroa, saajan valitsee kilpailun päätuomari, ranskalainen arkkitehti Emmanuelle Moureaux.
Ammattilaisille julkitiloja ja valaisimia
Interiore-alue keskittyy julkitilojen sisustukseen ja toimivuuteen. Sisustuksen ammattilaisille suunnatulla alueella on esillä julkitiloihin sopivia kalusteita, pintamateriaaleja ja tekstiilejä.
ValoLight-tapahtuman Pro Valo -alue on ammattilaisille suunnattu katselmus tämän hetken valaisininnovaatioista, valolähteistä sekä julkitiloihin että koteihin. ProValo esittelee myös ulkovalaistusta sekä antaa suunnittelijoille vinkkejä parhaisiin valaisinratkaisuihin.
ValoLight-tapahtuman yhteydessä järjestettävässä Luminord 2014 -valaisinsuunnittelukilpailussa tehtävänä oli suunnitella kodin valaistukseen soveltuva valaisinsarja tai yksittäinen valaisin. Kilpailun voittajatyö palkitaan 5 000 euron tunnustuspalkinnolla, jonka lahjoittaa Suomen Messusäätiö.
ArtHelsingissä ja Antiikissa taidetta ja vanhoja esineitä
ArtHelsinki tuo galleriat Messukeskukseen ja tarjoaa laajan katselmuksen nykytaidetta 80 taiteilijalta. Tapahtumassa nykytaiteen kenttä on esillä monipuolisesti: mukana on maalaustaidetta, grafiikkaa, veistoksia, valokuvia, lasi- ja korutaidetta sekä installaatioita.
Antiikin, vintagen ja taiteen messutapahtuma Antiikki esittelee antiikkiesineitä Habitaren nykyaikaisen sisustamisen rinnalla. Tapahtumassa on antiikki- ja vintageliikkeitä esittelemässä ja myymässä huonekaluja, sisustusesineitä, taidetta ja astioita. Tapahtuman ohjelmassa on runsaasti vinkkejä entisöintiin, konservointiin ja taiteen ja antiikin ostamiseen.
Samaan aikaan Habitaren kanssa järjestetään Helsinki Design Week, jonka ohjelmaa Habitare on.
Suomen suurin huonekalu-, sisustus- ja designtapahtuma Habitare järjestetään Messukeskuksessa 10.−14.9.2014. Messut ovat avoinna: ammattilaisille 10.−11.9. klo 10−18, yleisölle: 11.9. klo 14−18, 12.9. klo 10−19, 13.−14.9. klo 10−18. Tapahtuma tarjoaa kaiken kotien ja julkisten tilojen sisustukseen ja toimivuuteen. Edellisenä vuotena Habitaressa vieraili lähes 55 000 kävijää.www.habitare.fi