Seminaarit & Tapahtumat

Habitare juhlii muotoiluvuotta näyttävillä erikoisnäyttelyillä

Habitare juhlii muotoiluvuotta näyttävillä erikoisnäyttelyillä

Suomen suurin huonekalu-, sisustus- ja designtapahtuma Habitare avaa Helsingin Messukeskuksen syksyn 12.-16. syyskuuta. Yli neljänsadan näytteilleasettajan ja useiden erikoisalueiden muodostama Habitare on osa World Design Capital Helsinki 2012 -vuoden ohjelmaa ja näkyvä osa WDC:n muotoilun syyskuuta.

23. kerran järjestettävä Habitare esittelee kotien ja julkisten tilojen sisustamista huonekaluista ja materiaaleista taiteeseen, antiikkiin ja uniikkeihin designtuotteisiin. Habitaren lisäksi tapahtumakokonaisuuteen kuuluvat valaistusalan ValoLight, antiikin, vintagen ja taiteen myyntitapahtuma Salonki sekä ArtHelsinki-nykytaidemessut.

Suurimpaan halliin 6-7 sijoittuvat kansainvälinen muotoilualue Ahead!, julkitilojen Interiore, ValoLight, Aikamatka-erikoisnäyttely sekä huonekalut, kotiteatterit ja sisustustekstiilit. Alakerran muissa halleissa nähdään kylpyhuoneita, takkoja, keittiöitä ja sisustusmateriaaleja sekä suosittu sisustuksen pientavarat -alue. Messukeskuksen yläkerran myyntinäyttelyissä voi tehdä antiikki-, vintage- ja taidehankintoja.

Huonekalujen, sisustuksen ja designin lisäksi Habitare tarjoaa kaikkina messupäivinä runsaasti seminaari- ja tietoiskuohjelmaa sekä kansainvälisiä puhujia ja näytteilleasettajia, muun muassa Norjasta ja Italiasta. Tapahtumakokonaisuuden ensimmäinen päivä on varattu ammattilaisille, muina päivinä kaikki pääsevät tutustumaan tapahtumaan. Viimeksi Habitaressa vieraili yli 69 000 kävijää.

Aikamatkalle suomalaiseen muotoiluun

Muotoiluvuoden kunniaksi Habitaressa järjestetään suuri erikoisnäyttely Aikamatka, poimintoja suomalaisesta muotoiluhistoriasta ja designista. Aikamatka on sisustusarkkitehti Kaisa Blomstedtin kokoama näyttely, kunnianosoitus suomalaisille suunnittelijoille 50-luvulta tähän päivään. Se näyttää, mistä Suomen maine design-maana on peräisin. 50-, 60-, 70-, 80-, 90- ja 2000-lukujen tyypilliset huonekalut, valaisimet, tekstiilit ja sisustusmuotoilu on koottu vuosikymmenittäin omaan tilaansa ja samalla esitellään aikakauden ajankuvaa ja suomalaista asumista noina vuosikymmeninä.

Suomalaisen sisustusmuotoilun Aikamatkan viestinä on, että suomalaiskodeissa on kautta vuosikymmenien arvostettu muotoilua ja asuttu muotoilun keskellä. Näinä vuosikymmeninä hankittuja sisustusesineitä ja kalusteita käytetään kodeissa edelleen.

Pala suomalaista metsää Ahead!issa

Kansainvälisen muotoilualueen Ahead!in teema on tänä vuonna Vastuu. Näyttelyalueen arkkitehtuurista vastaa Hollmén Reuter Sandman Arkkitehdit Oy ja arkkitehtuurin nimi on Puun tarina. Näyttelyarkkitehtuuri on tärkeä osa Ahead!in kokonaisuutta. Se jäsentää tilaa ja luo puitteet näytteilleasettajien visuaaliselle tarjonnalle. Tänä vuonna sata suoraryhtistä käsittelemätöntä männynrunkoa tuovat Ahead!in alueelle metsän tunnelman.

Puun tarina jatkuu rungoista kalusteisiin. Lepoalueiden, samoin kuin Ahead!in alueella olevien Lukunurkan, kahvilan ja Foorumin kalusteet ovat puuta. Messujen jälkeen näyttelyn jokainen osa palautuu hyötykäyttöön raaka-aineena tai kalusteena. Näyttelyarkkitehtuurin toteutuksessa ovat mukana Versowood, Artek ja Suomen Metsäsäätiö.
Kaj Franck -osasto esittelee tänä vuonna palkitun sisustusarkkitehti Simo Heikkilän näyttelyn. Ahead!-alueen vieressä sijaitsee julkitilojen sisustukseen ja toimivuuteen keskittyvät Interiore, jonka ohjelmalavalla järjestetään monia mielenkiintoisia paneelikeskusteluja ja seminaareja.
Protoshop katsoo eteen ja taaksepäin

Imu Designin tuottama Protoshop esittelee innovatiivista nykymuotoilua ja sen tekijöitä sekä etsii valmistuskanavia ammattisuunnittelijoille. Tänä vuonna mukaan valittiin 13 työtä, jotka ovat oivaltavia ja arkea ilahduttavia tuote-ideoita kotiin ja julkisiin tiloihin. Esineet pyrkivät vastaamaan erilaisiin pieniin ja suuriin ongelmiin ja tarpeisiin tavalla, joka tekee rakennetusta ympäristöstämme hauskemman, toimivamman ja elämyksellisemmän. Muotoiluvuoden kunniaksi Protoshop katsoo myös taaksepäin nelivuotiseen historiaansa ja esittelee 10 suosikkia aikaisemmista Protoshopeista.

Nuorta osaamista Ahead!-alueella

Nuorille suunnittelijoille ja opiskelijoille suunnatun Habitare-suunnittelukilpailun teemana on tänä vuonna Oma tila. Habitaressa esitellään viiden finalistin näkemykset henkilökohtaiseen hiljentymiseen, rauhoittumiseen ja lepoon tarkoitetusta tilasta. Yhdennentoista suunnittelukilpailun voittajan valitsee muotoilija Boris Berlin. Pääpalkinnon, 10 000 euroa, lahjoittaa Suomen Messusäätiö.

Habitaren julkistila-alueella Interioressa pääsee seuraamaan myös paikan päällä tapahtuvaa suunnittelukilpailua. Beam me up Scotty! -kilpailussa suunnittelu on tapahtunut verkossa: Facebookissa, sähköpostilla tai Skypellä. Juniorista ja mentorista koostuva kansainvälinen suunnittelijapari kohtaa toisensa ensimmäistä kertaa Habitaressa, jossa kilpailutyöt saatetaan loppuun. +Studion järjestämä kilpailu järjestetään nyt ensimmäistä kertaa.

Habitare kutsuu vuosittain messuille mukaan alan oppilaitoksia. Vuonna 2012 Ahead!-alueelle osallistuvien oppilaitosten osastojen teemana on ‘Vastuu suunnittelussa’. Oppilaitokset toteuttavat teemaan liittyvän tehtävän yhteistyössä valitsemansa ulkomaisen oppilaitoksen kanssa. Mukana ovat Aalto yliopisto/Kobe Design University, Lapin yliopisto/Sámi allaskuvla, Norja; Turun AMK/Caxias do Sul, Brasilia ja Metropolia AMK/Tennessee University, USA.

EcoDesign-näyttelyn teemana puu

Habitaren kansainvälisen EcoDesign-erikoisnäyttelyn teemana on puumateriaali, josta suunnittelijat valmistavat mahdollisimman ekologisia, sisustamiseen liittyviä käyttöesineitä tai kalusteita. Kaikki ehdotukset kuratoitiin etukäteen ja mukaan valikoitui 47 suunnittelijan työt. Mukana on tunnettuja nimiä Suomesta ja ulkomailta, mm. Harri Koskinen, Tapio Anttila, Yrjö Kukkapuro sekä Karim Rashid, Alfredo Häberli ja James Irvine. Lisäksi mukana on paljon uusia, nuoria suunnittelijoita.

Näyttelyn kuraattorina toimii suunnittelija Kristiina Lassus, joka myös valitsee EcoDesign-palkinnon saajan. Suomen Messusäätiön lahjoittaman palkinnon voi saada suunnittelija tai ryhmä ja se on arvoltaan 5 000 euroa. Näyttelyarkkitehtuurista vastaavaa Lahden muotoiluinstituutin työryhmä ja kaikki kalusteet on tarkoitus kierrättää näyttelyn jälkeen muuhun käyttöön.  Yhteistyökumppaneina ovat mm. UPM, WWF, Motiva ja Häfele, Koulutuskeskus Salpaus sekä Metsäteollisuus ry.

Romumuotoilua hotellihuoneessa

Trash Design -näyttelyn teema tänä vuonna on International Trash Hotel. 18 hotellihuoneesta muodostuva erikoisnäyttely etsii ratkaisuja romumuotoilun soveltamiseen hotellitoiminnassa. Mukana on suunnittelijoita Suomen lisäksi Ruotsista, Norjasta, Puolasta, Saksasta, Kiinasta ja Koreasta. International Trash Hotel käsittää kahdeksantoista hotellihuonetta ja vastaanottoaulan. Jokainen huone tarjoaa lepopaikan sekä mahdollisuuden rentoutumiseen ja työskentelyyn. Kaksi huoneista sijaitsee Habitaren ulkopuolella. Vastaanottoaulasta saa voucherin, jolla näihin satelliittihuoneisiin pääsee tutustumaan.

Made in Finland esittelee kotimaista huonekaluosaamista

Suomalaiset huonekalut ja suomalainen huonekaluvalmistus nostetaan valokeilaan kolmatta kertaa toteutettavalla Made in Finland -alueella. Alueella mukana olevat näytteilleasettajat esittelevät huonekaluja ruokapöydistä sänkyihin ja puusepäntyötä sekä verhoilua. Teema-alueen yhtenäinen arkkitehtuuri toteutetaan yhteistyössä Woods Helsingin kanssa. Woods Helsinki on täyden palvelun puusepänverstas, joka valmistaa mittatilaustyönä huonekaluja kaikenlaisiin tiloihin. Made in Finlandissa järjestetään myös taidekeinutuolien näyttely ja muotokilpailu.

Samanaikaiset tapahtumat täydentävät tarjontaa

ValoLight-tapahtuma järjestetään nyt kolmatta kertaa Habitaren yhteydessä. Uusi Pro Valo -alue lisää tarjontaa erityisesti valaistusalan ammattilaisille, kuten sähkö- ja valaistussuunnittelijoille, arkkitehdeille, rakennuttajille sekä isännöitsijöille. Messujen yhteydessä Suomen Valoteknillinen seura järjestää valaistusalan ammattilaisille Valaistusfoorumin, jonka teemana on Pimeää puhetta valosta.

Messuilla julkistetaan Luminord 2012 -valaisinsuunnittelukilpailun voittaja.  Tämänvuotisessa Luminord-kilpailussa tehtävänä on suunnitella irrallinen valaisin tai valaisinpari Presidentinlinnaan tai Eduskuntataloon. Luminord-kilpailun voittajatyö palkitaan 5 000 ¤ tunnustuspalkinnolla, jonka lahjoittaa Suomen Messusäätiö. Lisäksi jaetaan muita palkintoja yhteensä 15 000 euron arvosta.

ArtHelsinki tuo taidegalleriat Messukeskukseen ja esittelee valikoiman nykytaidetta ja -taiteilijoita. Taidehankintojen lomassa voi myös kuunnella taiteilijahaastatteluja.

Antiikin, vintagen ja taiteen myyntitapahtuma Salonki järjestetään nyt toista kertaa. Mukana on tunnettuja suomalaisia antiikkiliikkeitä esittelemässä ja myymässä huonekaluja, sisustusesineitä, taidetta, koruja ja astioita. Näyttelyalueella voi seurata työnäytöksiä, joissa tutustutaan kultaukseen ja konservointiin. Ohjelmassa on myös luentoja muun muassa kiinalaisesta antiikista ja koruhistoriasta.

Suomen suurin huonekalu-, sisustus- ja designtapahtuma Habitare järjestetään seuraavan kerran 12.-16.9.2012. Tapahtuma tarjoaa kaiken kotien ja julkisten tilojen sisustukseen ja toimivuuteen. Avoinna ammattilaisille 12.-13.9. ja yleisölle 13.-16.9.2012. Liput ammattilaisille 30 ¤, yleisölle 15 ¤/10 ¤. Habitare on osa World Design Capital Helsinki 2012 -vuoden virallista ohjelmaa.

Author Since: Aug 08, 2012

Related Post