Iittala: Juhlakulorastas kunnioittaa Nuutajärven merkkivuotta
- by kerttuvali
- 12 years ago
- 0 comments
220-vuotista taivaltaan juhliva Nuutajärven lasitehdas on professori Oiva Toikalle luova koti, jossa ovat syntyneet niin taiteilijan uniikit kuin mm. rakastettu Kaste-helmi-sarjakin. Birds by Toikka –kokoelman takana on jo yli 40 vuotta Toikan ja Nuutajärven puhaltajien yhteistyötä. Toikka onkin itseoikeutetusti suunnitellut juhlavuoden linnun.
Nuutajärven lasitehdas perustettiin Urjalan pitäjään vuonna 1793. Nykyään Fiskars-konserniin kuuluva Nuutajärvi on vanhin Suomessa edelleen toimiva lasitehdas, joka on erikoistunut käsityönä valmistettuihin taide- ja uniikkiesineisiin. Oiva Toikan ja Nuutajär-ven puhaltajien yhteistyönä on syntynyt vuo-sien saatossa jo yli 400 lintuyksilöä, joista osa ammentaa luonnon lintukirjosta, osa taitelijan mielikuvitusmaailmasta. Toikan uniikit taide-teokset sekä linnut ovat aina syntyneet taiteili-jan ja puhaltajien tiiviin yhteistyön tuloksena. Lintuja ei ole luonnosteltu, vaan Toikka on inspiroitunut tehtaasta, sen kulloisistakin materiaaleista ja puhaltajien kokeiluista. Pitkän prosessin lopputulos on aina ollut yllätyksellinen tekijöilleen, mutta aina vahva esitys taiteilijan luomisvoimasta ja puhaltajien kunnianhimoisesta suhtautumisesta vaativaan ammattiin.
Kunnianosoitus rakkaalle tehtaalle
Vuoden 2013 vuosilintu Kulorastas tuo siivekkääseen perheeseen täplikkäästä vatsastaan tunnetun aran ja valppaan linnun. Toikan Kulorastaan harmaanvalkean höyhenpeitteen tuntu luodaan liekkitahrinnalla, joka tekee lasin pinnasta usvaisen ja pehmeän. Toikka kokeilee perinteisesti vuosilinnuissa uusia tekniikoita, Kulorastaassa uutta on opaalihar-maiden murujen käyttö linnun täplinä. Kulo-rastaan teema toistuu myös Nuutajärven juhla-linnussa, jolla taiteilija välittää vahvaa sidettä hänelle rakkaaseen tehtaaseen. Jalallista Juhlakulorastaslintua valmistetaan 220 kappaleen numeroitu erä. Kulorastaan kuulaan täplikästä pintaa noudattelee myös vuoden 2013 vuosimuna.
Musta ja sen valkoinen kaveri
Vuoden 2013 uutuuksia Birds by Toikka -kokoelmassa ovat myös Nokipöllö ja valkoinen Kuulas. Pikimusta ja ilmeikäs pöllö katselee uteliaasti, mutta viisaasti kulmiensa alta. Kolmiulotteinen, erillinen naamaosa saa ilmeen muotissa ja se liitetään puhallettuun sekä kullanruskeilla muruilla koristeltuun lasimassavartaloon. Pinnan liekittämisen myötä pöllö herää eloon. Nokipöllö on alun perin syntynyt kokeiluista, joita Oiva Toikka teki suunnitellessaan erikoislintuja Japanin markkinoille. Sympaattinen Nokipöllö jäi elämään omaa elämäänsä, pöllöt ovat olleet erityisen rakastettuja eri puolilla maailmaa vahvan symboliarvonsa takia.
Pienten ja pulleiden Kuukusten isosisko, hehkuvan Sevillan oranssina valikoimassa ollut Kuulas, saa valkean ja elegantin parin. Kirkas lasimassa valkoisen vartalon pinnalla tekee valkoisesta Kuulaasta erityisen herkän. Valkoinen väri täydentää Birds by Toikka –tuotteiden puhdasta värimaailmaa ja on Kuukusen rinnalla ainoa kokoelman täysin valkoinen lintu.
Vuonna 1977 alkaneen perinteen mukaisesti Toikan vuosikuutio todistaa tänäkin vuonna lasin työstämisen taikaa. Kuution sinistä lehtimäistä muotoa koristaa herkkä pisarahuntu, värimaailma noudattaa vuosilinnun ja -munan henkeä. Taiteilijan ajatuksen mukaan vuosikuutio toimii joko itsenäisenä taideteoksena tai antaa mahdollisuudet keräilijälle omien kuutioveistoksen tekemiseen.
Vaiherikas historia ja uudet sukupolvet
Nuutajärven tehtaan historiaan mahtuu monia vaiheita. Alkuaikojen tuotanto oli lähinnä ikkunalasia, pulloja ja vaatimatonta talouslasia. 1800-luvulla alkoi kristallinsulatus ja –hionta sekä filigraani- ja puristelasin valmistus. 1930-luvulla alettiin panostaa mm. korkeatasoiseen kristallituotantoon.
Sielukas modernin lasin pioneeri Gunnel Nyman siirtyi Nuutajärvelle 1940-luvulla. 1950-luvulla Nuutajärvelle tuli Kaj Franck, jonka pelkistetty funktionaalinen muotokieli yhdistettynä rikkaaseen väriosaamiseen mullistivat Nuutajärven linjan. Nuutajärven tuotantoa alettiin palkita Milanon triennaaleissa. Franckin jälkeen Nuutajärvellä ovat vaikuttaneet vahvasti mm. Oiva Toikka, Heikki Orvola, Kerttu Nurminen, Markku Salo ja Anu Penttinen.
Tänä päivänä Nuutajärvi on tehtaan ohella vireä lasiyhteisö. Nuutajärvellä voi opiskella lasialaa ja lasinpuhallusta osana Käsi- ja taideteollisuusalan tutkintoa. Nuutajärven Galleria Osuuskunta NuGO perustettiin vuonna 2007 edistämään korkeatasoisen, suomalaisen ja ennen kaikkea nuutajärveläisen taidekäsityön tunnettuutta. NuGOon kuuluu lasimuotoilijoita, -taiteilijoita ja lasinpuhaltajia, joilla kaikilla on oma yksilöllinen tapansa käsitellä haasteellista materiaalia.
Nuutajärvellä vuodesta 2003 toiminut Lasi-komppania-yhteisö puolestaan tukee alan kehitystä ja tarjoaa työskentelymahdollisuuksia lasitaiteilijoille ja muotoilijoille. Osa jäsenistä valmistaa studiolasia, jota myös itse puhaltavat, osa on suunnittelijoita ja taiteilijoita jotka teettävät teoksensa ammattitaitoisilla lasinpuhaltajilla. Useimmat Nuutajärvellä toimivista lasialan yrityksistä ja taiteilijoista valmistavat tuotteensa Lasikomppaniassa.
Tuotetiedot ja suositushinnat
Vuosilintu 2013 Kulorastas, 209e
Juhla Kulorastas, 399e
Vuosimuna 2013 Kulorastas, 209e
Kuulas valkoinen, 169e
Nokipöllö, 259e
Vuosikuutio 2013, 550e