Uutiset

:KATSO VIDEO JA KUUNTELE JUTTU: Maailman paras sänky muokkaa vartaloa ja opettaa nukkumaan paremmin

print_HywwdCCOPw

Habitaressa Helsingin Messukeskuksessa esitellään joka vuosi uusia suomalaisia innovaatioita sisutuksen ja muotoilun saralla. Tämän syksyn Habitare tarjoaa muun muassa akustoivaa taidetta, kodin älytekniikkaa sekä sisustuksen ja muotoilun tulevaisuuden trendejä. Unikulma lanseerasi maailman parhaan sängyn, jota tehdään nukkujan mittojen mukaan ja sitä voidaan muokata jos käyttäjän vartalonmuoto muuttuu. Tabletilla ohjattava sänky myös opettaa nukkujaansa nukkumaan entistä paremmin.

Ihmiset ovat vartaloiltaan yksilöllisiä. Kevytrakenteinen aikuinen nainen voi painaa alle 50 kiloa, kun taas suurikokoinen mies voi helposti painaa sata kiloa enemmän. Kummallakin tulisi kuitenkin olla hyvä sänky, sillä uni on yksi tärkeimmistä terveyteemme vaikuttavista tekijöistä.

– Sänkyä valmistettaessa on oleellista tietää, kuka sängyssä nukkuu. Sängyn mitoittaminen tehdään UnikLab–mittalaitteella, joka ottaa vartalosta muotokuvan ja painekartan. Tämän jälkeen Unikulman fysioterapeutit analysoivat kuvia ja miettivät, että millainen asiakkaan vartalon tulisi parhaimmillaan olla. Toisin sanoen, meidän ei ole tarkoitus tukea asiakkaan vartalon tämänhetkistä muotoa, vaan sitä muotoa, johon hänen vartalonsa muokkautuu, kun hän on vähän aikaa nukkunut hyvällä sängyllä, kertoo Unikulman ergonomia-asiantuntija Vesa Tuominen.

– Kun ihmisen ryhti paranee ja pituus kasvaa yöaikaan hieman, välilevyt saavat enemmän ravinteita. Ei hyvä sänky liikunnan puutetta kokonaan korvaa, mutta helpottaa tilannetta, Tuominen jatkaa.

Sänky voi olla yhtä aikaa kova ja pehmeä

Jotkut ihmiset pitävät pehmeästä sängystä, toiset kovasta. Monet mieltävät pehmeän sängyn myös hyvin muotoutuvaksi. Tämä ei Tuomisen mukaan välttämättä pidä paikkansa.

– Pehmeys ja kovuus sekä muotoutuvuus, ne ovat vähän eri asioita. Hyvä sänky tehdään niin, että sen pinta on pehmeä, mutta jousisto ottaa vastaan vartalon muodot. Hyvä sänky valmistetaan jokaiselle erikseen ja se huomioi vartalot yksilöllisesti.

Sama sänky on käytössä yli kymmenenkin vuotta. Joskus käy niin, että ihminen on muutaman vuoden päästä reilusti painavampi tai kevyempi kuin sänkyä hankittaessa. Naisen vartalo muuttaa muotoaan todella paljon raskauden aikana. Tällaiset muutokset eivät Tuomisen mukaan tarkoita sitä, että täytyy ostaa kokonaan uusi sänky.

– Me patentoimme kuusi vuotta sitten järjestelmän, jolla jokainen pystyy itse muokkaamaan sänkyä kotona ilman työkaluja. Jos kokee tarvitsevansa apua sängyn säätämisessä, voi soittaa meidän ergonomia-asiantuntijallemme ja kysyä neuvoa. Sänkyä pystyy muokkaamaan noin 15 kiloa suuntaan tai toiseen. On erittäin tärkeää, että sänkyä voi sen elinkaaren aikana muokata, kun käyttäjän vartalonmuoto muuttuu, Tuominen kertoo.

Hyvä sänky voi parantaa unenlaatua

Oman hyvinvoinnin mittaaminen erilaisilla laitteilla on monelle jo tuttua puuhaa. Tuomisen mukaan maailman parhaassa sängyssä on luonnollisesti unenlaatua mittaava järjestelmä.

– Järjestelmä kertoo sinulle, miten olet nukkunut yösi. Tämän lisäksi se kertoo mitä voisit tehdä, jotta tulevina öinä nukkuisit vielä paremmin. Koska sänkyä ohjataan tabletilla, siihen voi ottaa mukaan monia muitakin ominaisuuksia. Habitaressa esittelyssä olevan sängyn tabletille on ladattu Katsomon, Ruudun, Netflixin ja eri radiokanavien lisäksi älykäs herätyskello. Se tunnistaa, missä unen vaiheessa nukkuja on. Kun univaihe on oikea, se herättää nukkujan valolla. Näyttöön tuleva sininen valo keskeyttää melatoniinin erityksen ja lopuksi tabletti varmistaa heräämisen miellyttävästi linnunlaululla, Tuominen kertoo.

– Näin herättyään voi todeta, että tästä tulee hyvä päivä!

Jos jalat ovat työpäivän jälkeen väsyneet, tai jos nukahtaminen ei kiireisen työpäivän jälkeen tahdo onnistua, löytyy siihenkin apu sängystä.

– Sängyssä on fysiovibrastinen hierontajärjestelmä, johon on ohjelmoituna esimerkiksi jalkojen virkistysohjelma ja lapojenvälin avaamisohjelma. Sängyssä on tietenkin myös moottorit sängyn ylä- ja alapäässä, jotta sängyn jommankumman puolen voi halutessaan nostaa ylöspäin. Näiden lisäksi sängyssä on erilaisia rentoutusohjelmia, joissa äänien tai äänimaailmojen avulla voi virittäytyä unitilaan nopeasti. Sänky ei ole hyvä pelkästään fyysisesti, vaan olemme ottaneet huomioon myös mentaalipuolen, Tuominen korostaa.

Maailman paras sänky on tietenkin kotimainen

Unikulmalla on tehdas Vantaan Petikossa. Maailman parhaan sängyn kotimaisuusaste onkin reilusti yli 90%. Sängyn hinnasta yli puolet muodostuu työstä; yhtä sänkyä tekee kaksi miestä lähes viikon.

– Tämä tietenkin tarkoittaa, että sänky on vähän hintavampi. Mutta ei sen enempää, kuin viisi euroa – yötä kohden, Tuominen naurahtaa.

Kun ihminen voi hyvin, se näkyy päällepäin, se näkyy parisuhteessa, ihmisen tekemissä päätöksissä. Meillä on asiakkaina ihmisiä politiikan huipulta tavallisiin Matti Meikäläisiin, Tuominen kertoo.

– Hyvä uni luo vaurautta ja viisaita päätöksiä.

Author Since: Aug 08, 2012

Related Post